Een goed pensioen voor iedereen


Door Jeroen Eekhout, 2 mei 2022

Het voelt soms nog als een ver-van-mijn-bed-show, toch is het verstandig om je nu al voor te bereiden op je pensioen. Weet jij precies hoe je financiële situatie eruitziet als je stopt met werken? Omdat in Nederland het pensioenstelsel wordt vernieuwd, kan dat in de nabije toekomst veranderen. Ik vertel je in deze column waar je rekening mee moet houden. Als adviseur Pensioenen bij Fundament Advies help ik dagelijks werknemers en werkgevers met het regelen van een goed pensioen.


Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Het pensioenstelsel wordt vernieuwd zodat ook de generaties na ons nog profiteren van een zorgeloze oude dag. De huidige pensioenregels zijn verouderd en sluiten niet goed meer aan op de arbeidsmarkt. Zo werken de meeste werknemers niet meer hun hele leven voor dezelfde werkgever en zijn er veel meer mensen als zelfstandige aan de slag gegaan. Dat vraagt om een andere invulling van het pensioenstelsel.


Een aantal belangrijke punten van het voorgestelde nieuwe pensioenstelsel:

  • In het vernieuwde pensioenstelsel gaat iedereen pensioen opbouwen via een premieregeling, niet de uitkering, maar de inleg staat dan centraal.
  • De pensioenuitvoerder belegt de pensioenpremie en verzekerd de afgesproken risico’s. Daarnaast wordt voor deelnemers het persoonlijke pensioenvermogen bijgehouden.
  • Het pensioen beweegt straks mee met de economie en kan omhoog of omlaag gaan, afhankelijk van de economische situatie.
  • Hoe ouder je wordt, hoe minder beweeglijk de uitkering. Jongeren hebben nog tijd om meevallers op te vangen, dat wordt lastiger als je de pensioenleeftijd nadert.


We doen het samen

Wat niet verandert is het uitgangspunt van collectiviteit. Ons pensioen regelen we in Nederland nog steeds samen: met werkgevers, werknemers en de overheid. We bouwen allemaal nog steeds AOW op en het aanvullende pensioen wordt bij de meeste werkenden via de werkgever opgebouwd. De risico’s van een hogere leeftijdsverwachting, overlijden en arbeidsongeschiktheid blijven we ook delen.

Wij kunnen ons voorstellen dat je als zelfstandige, werkgever of werknemer vragen hebt over je pensioen. Voorkom struisvogelpolitiek en denk hier nu alvast over na. Dat geeft je veel rust voor later.

Meer weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs van Fundament Advies. Wij helpen je graag verder.

Jeroen Eekhout
Adviseur Pensioen & Inkomen