Pensioenen

Je pensioen, voor sommigen iets waarvan ze precies weten hoe het geregeld is. Voor veel anderen een 'ver-van-m’n-bed-show' waar ze liever niet over nadenken. 'Dat komt wel, voorlopig ga ik toch niet met pensioen,’ zou je kunnen denken. Maar die struisvogelpolitiek levert je natuurlijk niets op.Bij Fundament vinden we jouw pensioen belangrijk en kijken we graag mee hoe jouw pensioen in elkaar steekt. Ook voor degene die denkt dat het allemaal prima geregeld is. Want, wat is er dan precies geregeld?


Een paar voorbeelden

Mia

Ik kreeg op jonge leeftijd kinderen. Die zijn al lang klaar met hun studie en werken nu allemaal. Mijn man is wat ouder dan ik en is al met pensioen. Nu wil ik eigenlijk ook stoppen met werken. Maar is dat wel betaalbaar? Hoe zit het dan met mijn AOW? Ik heb een polis via mijn werkgever, mág ik dan wel eerder stoppen?


Peter

Voor mij geldt een AOW-leeftijd van 66 jaar en 3 maanden, maar mijn pensioen gaat al uitkeren bij 65 jaar. Kan ik dan mijn pensioen uitstellen? Of is het beter om te blijven werken en mijn pensioen daarnaast al uit te laten keren. Is dat belastingtechnisch wel verstandig? Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat sowieso moet met het aangeven van mijn belastingen.


Jeannette

Over een half jaar komt mijn pensioenvermogen vrij. Ik mag zelf een pensioen gaan aankopen. Maar wat moet ik doen? Kan ik dat zelf? Mág ik dat wel zelf doen? Ik heb eigenlijk geen idee. Want waar moet ik rekening mee houden? En wanneer moet het geregeld zijn?


Yussuf

Mijn werkgever regelt alles. Ik ben er al 30 jaar in dienst, vanaf mijn 18e. Ik ga er ook zeker niet weg, hier werk ik tot mijn pensioen. Dus dan is alles geregeld, toch? Of ik kan leven van mijn opgebouwde pensioen? Dat weet ik eigenlijk niet! En wat ik moet doen als mijn pensioen ingaat? Of als ik toch eerder weg wil, of dit werk fysiek niet meer aan kan. Geen idee.

Herkenbaar? Op al deze vragen hebben wij een antwoord. Sterker nog, we stellen je hier vragen over die je zelf nog niet bedacht had.


Hoe is jouw pensioen eigenlijk geregeld?


Bram is jouw aanspreekpunt bij Fundament als het gaat om pensioenen. “Ik vind het best een zorg dat veel mensen zich zo weinig zorgen maken over hun pensioen. Zeker als er pensioen geregeld is via de werkgever." Met het steeds verder opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd, lijkt het voor jonge mensen ook echt heel ver. Zzp’ers hebben zelfs vaak helemaal niets geregeld voor hun pensioen, omdat ze denken dat het te duur is.

We kijken graag met je mee. Is je pensioen geregeld door de werkgever; hoe is dat dan geregeld? Als je zelf je pensioen moet regelen; wat zijn dan jouw wensen en wat zijn de mogelijkheden?