Vermogensplanning? Ben ik vermogend dan?


Door Bram Faasse, 12 November 2018

Misschien denk je dat je niet direct in aanmerking komt voor vermogensplanning. Dat klinkt al snel als ‘minstens miljonair’, of als ‘heel veel’, en tenminste als ‘veel bezittingen, veel geld’. Maar vergis je niet. Heb je een eigen huis, een spaarrekening, misschien een lijfrentepolis of een opgebouwd pensioen dan is er natuurlijk al sprake van een vermogen. En het is helemaal niet zo’n gek idee om nu eens uit te zoeken wat je allemaal hebt. Niet alleen nu maar ook wat er wordt uitgekeerd in de toekomst. Nog beter is om dat af te zetten tegenover je plannen en wensen voor de toekomst. Misschien lijkt je pensioen nog erg ver weg of lijkt het juist veel te dichtbij om er nog iets aan te veranderen. Er is meer mogelijk dan je denkt en we kijken graag met je mee. Als er aanpassingen mogelijk zijn, nemen we je die taken natuurlijk graag uit handen.

Lijfrentepolis en pensioen

Een echtpaar dat klant bij ons is, had een vraag over een aantal lijfrentepolissen die later dit jaar zouden aflopen. Bij Fundament kijken we liever niet alleen maar naar die lijfrentepolissen. Dat is nu juist het leuke van zo’n gesprek over vermogensplanning. In ons gesprek vertelden ze dat ze heel graag eerder willen stoppen met werken. Ze weten alleen niet goed of dat zo maar kan, en voor welk pensioen ze dan moeten kiezen. We besloten een vermogensplanning te maken. Zo kunnen we goed bepalen wanneer de uitkering van pensioen en lijfrentepolissen moeten vallen, zodat onze klant niet te veel belasting hoeft te betalen. Ook kunnen we dan goed rekening houden met de wens van een stabiel inkomen, voor en na het pensioen.

Speuren in polissen en verzekeringen

Onze klanten leveren alle financiële stukken aan en dan gaan we bij Fundament ons speurderswerk verrichten. In dit geval kwamen we er snel achter dat er twee levensverzekeringen gekoppeld zijn aan een hypotheek die al niet meer bestaat. Nadat wij contact met de verzekeraar hebben gehad, heeft de verzekeraar de verpanding laten vervallen. Eén van de polissen is zeer gunstig en we adviseren deze te behouden. Samen met de klant besluiten we de polis fiscaal voort te zetten bij een andere aanbieder. Een nieuw product met lagere kosten maar met behoud van de fiscale spelregels en vrijstellingen, hierdoor heeft de polis een beter eindresultaat. De eerder besproken lijfrentepolissen kunnen worden uitgesteld tot een gunstiger belastingregime. Als we wat verder kijken, komen we erachter dat een groot deel van de inleg niet aftrekbaar is gemaakt. Wanneer we daar niets mee doen, moet er zowel over de inleg als over de toekomstige uitkeringen belasting betaald worden, twee keer belasting dus! Fundament heeft hierover contact opgenomen met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft een saldoverklaring afgegeven en zo kan een groot deel van de uitkering straks onbelast ontvangen worden.

Op deze manier besparen onze klanten misschien wel duizenden euro’s aan dubbele belasting. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Neem dan contact op met Bram!