Latrelatie en financiën: dit moet je weten


Door Richard Steffers, 2 oktober 2020

In Nederland zijn latrelaties behoorlijk populair. Maar liefst 1 op de 5 alleenstaanden in ons land leeft volgens het concept van ‘Living Apart Together’. Als je een latrelatie hebt woon je niet met elkaar samen daarom gelden er andere financiële regels. Wij vertellen je er meer over.


Gezamenlijk huishouden

Als je een latrelatie hebt wonen jij en je partner allebei in een eigen woning. Hoewel het vreemd lijkt, kun je volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVb) dan toch een gezamenlijke huishouding voeren. Volgens de SVb is dit het geval als jullie samen op één adres de meeste tijd doorbrengen en kosten voor het huishouden delen of voor elkaar zorgen. Dat is zeker het geval wanneer er sprake is van ‘financiële verwevenheid’, zoals een gezamenlijke bankrekening of levensverzekering waarvan jullie elkaars begunstigde zijn.

Ook als jullie veel tijd samen doorbrengen en elkaars spullen gebruiken, of elkaar helpen met huishoudelijke taken en/of samen boodschappen doen en eten is er vaak sprake van een gezamenlijke huishouding.


Toeslagen en uitkeringen

Als de SVb van mening is dat jullie een gezamenlijke huishouding voeren, heeft dat gevolgen voor uitkeringen zoals de AOW, de Anw en bijstand. Dat is ook het geval voor toeslagen, omdat je in dit geval elkaars toeslagpartner bent. Daardoor kan de hoogte van bijvoorbeeld je huur- of zorgtoeslag dalen.


Fiscale gevolgen van latten

Fiscaal gezien wordt een latrelatie weer anders gezien. Jullie worden door de belastingdienst namelijk NIET gezien als fiscaal partner. Dat heeft gevolgen voor aftrekposten. Een voorwaarde voor fiscaal partnerschap is namelijk dat jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven.


Erfenis en latrelaties

Als je een latrelatie hebt moet je naar de notaris om in je testament vast te laten leggen dat je partner jouw bezittingen erft. Als je dit niet doet dan gaat je nalatenschap namelijk automatisch naar je familieleden. Mensen met een latrelatie hebben voor de wet geen speciale positie zoals geregistreerde partners of getrouwde stellen die wel hebben.

Dat heeft ook gevolgen voor de hoogte van de vrijstelling en het percentage erfbelasting. Omdat je partner geen familie is of officieel staat geregistreerd als je partner, geldt het lage vrijstellingsbedrag van € 2200. Als jullie wel elkaars officiële partner zijn dan is een bedrag van ongeveer € 660.000 vrijgesteld van erfbelasting. Een behoorlijk verschil dus!

Een lat-partner betaalt bovendien veel meer erfbelasting: 30% over de eerste € 126.000 en 40% over het meerdere. Voor officiële partners zijn deze tarieven 10% en 20%.


Meer weten?

Wil je meer weten over de financiële consequenties van jullie latrelatie? Bij Fundament Advies gaan we hierover graag met je in gesprek. Neem contact op om een vrijblijvende afspraak te maken.