Nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof: dit houdt het in


Door Jeroen Eekhout, 4 augustus 2021

Ouders krijgen in Nederland steeds meer mogelijkheden om langer thuis te blijven met hun kind. Na de geboorte komt er veel op moeders en vaders af. Het kabinet wil dat zij meer ruimte krijgen om te ontdekken hoe zorg en werk op de beste manier gecombineerd kunnen worden. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel Wet betaald ouderschapsverlof, dat ingaat op 2 augustus 2022.


Betaald ouderschapsverlof: dit houdt het in

Vanaf de ingangsdatum krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Tijdens deze periode hebben zij allebei recht op een UWV-uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon. Ouders die gebruik willen maken van de regeling moeten dit doen tijdens het eerste levensjaar van hun kind. Op dit moment mogen beide ouders 26 keer de wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapsverlof opnemen tot de achtste verjaardag van het kind en is er geen wettelijke loondoorbetalingsverplichting. Dit kan door werkgevers wel via de cao geregeld zijn.


Adoptie of pleegkind

Wanneer een kind is geadopteerd of een werknemer een pleegkind in het gezin heeft opgenomen, geldt ook de Wet betaald ouderschapsverlof. De 9 doorbetaalde weken moeten dan in het eerste jaar van de komst van het kind worden opgenomen. Dat eerste jaar begint te lopen vanaf de dag na de dag waarop ouders het adoptie- of pleegkind hebben opgenomen in het gezin.

Meer weten? Lees er hier meer over of neem contact met ons op.