Pensioen en AOW in 2022: dit zijn de veranderingen


Door Bram Faasse, 5 november 2021

In 2022 stijgt, voor het eerst in jaren, de AOW-leeftijd weer. Dit houdt in dat je volgend jaar pas met pensioen kunt als je 66 jaar en 7 maanden oud bent, dat is drie maanden verschil ten opzichte van 2021. De AOW-uitkering stijgt ook, zowel op 1 januari 2022 als 1 juli 2022. Wij vertellen je meer over de veranderingen.


Stijging AOW-uitkering in 2022

Medio december wordt bekendgemaakt hoeveel hoger de uitkering precies wordt. Afgelopen jaar ging de AOW omhoog met zo’n € 8 netto per huishouden in januari en juli. In 2022 zal dat naar verwachting ongeveer gelijk zijn.


Ontwikkeling AOW-leeftijd

Na 2022 stijgt de leeftijd waarop je voor het eerst een AOW-uitkering krijgt, langzaam door. In 2023 is de pensioenleeftijd dan 66 jaar en 10 maanden, in 2024 67 jaar. Daarna wordt de gemiddelde levensverwachting als uitgangspunt genomen: voor elk jaar dat die toeneemt, ga je 8 maanden later met pensioen.


Pensioenfondsen

Van alle Nederlandse pensioenfondsen gaat het met ruim een derde momenteel goed. Dit betekent dat ze de minimale dekkingsgraad van 110% makkelijk halen. Daarom mogen ze de uitkeringen in principe verhogen. Dat is echter niet verplicht, het pensioenfonds bepaalt dit zelf.

Niet met alle pensioenfondsen in ons land gaat het goed. De twee grootste, het ABP en Zorg en Welzijn, voldoen nog lang niet aan de minimale dekkingsgraad. Dat geldt ook voor de grote fondsen in de metaalindustrie. Daardoor is de kans nagenoeg nul dat de pensioenen van hun deelnemers stijgen. Het gros van de gepensioneerden zal het in 2022 dus moeten doen met dezelfde pensioenuitkering als nu.


Nieuw pensioenstelsel

Naar alle waarschijnlijkheid houden alle fondsen voorlopig dezelfde uitkering aan. Zij wachten de invoering van het nieuwe pensioenstelsel af. Dat geldt zelfs voor de fondsen die het momenteel goed doen. In het nieuwe stelsel gaan deelnemers eigen kapitaal opbouwen. Zodra je met pensioen gaat, ‘koop’ je een uitkering, die beweegt mee met de beleggingsresultaten. Gaat het goed, dan krijg je als deelnemer meer geld. Als het minder goed gaat word je op de uitkering gekort.


Zelf pensioen regelen

Heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan kun je nu zelf nog van alles regelen voor je pensioen. En als je een pensioengat hebt, kan dat fiscaal best aantrekkelijk zijn. Hier kun je berekenen of je een pensioengat hebt en hoeveel je per jaar fiscaalvriendelijk kunt sparen.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek je andere informatie over pensioenen? Neem contact met ons op, we helpen je graag!