Beleggen in oorlogstijd: dit moet je weten!


Door Bram Faasse, 4 februari 2022

Het kan je niet zijn ontgaan: Rusland is Oekraïne binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust in alle opzichten. Dit zien we ook direct terug op de beurs.

Wat moet je doen als belegger in oorlogstijd? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar eerdere vergelijkbare gebeurtenissen en de impact daarvan op de beurzen.
Paniek onder beleggers

Al deze gebeurtenissen hebben geweld als gemene deler en in alle gevallen ging het om onrust tussen het Westen en het Oosten. Opvallend daarbij is dat de beurs binnen maximaal een half jaar herstelde. Het grote gevaar van de oorlogsdreiging voor de belegger lijkt niet de oorlog zelf te zijn, maar de paniek van de mensen die beleggen. Waar het in Oekraïne voor de inwoners nu levensgevaarlijk is, verandert er bij ons nog weinig in ons leven. Geduld hebben lijkt daarom nodig.

Beleggen is iets voor de lange termijn, zeker in oorlogstijd. Je belegt met een plan voor de toekomst en houdt daarbij rekening met stijgingen en dalingen op de beurzen. Als je financiële en persoonlijk situatie nu niet verandert, is er niet direct reden tot paniek. Dat de beurs fluctueert is niets nieuws. Heftige dalingen herstellen over het algemeen gelukkig weer snel. Zo zie je ook in onderstaande afbeelding. Voor een goed resultaat is geduld hebben dus echt het belangrijkst. Zorg ervoor dat je voldoende reserves hebt op een spaarrekening en je het geld dat je belegt niet direct nodig hebt.Wat moet ik doen met mijn aandelen?

Om te bepalen of je wél iets moet doen op dit moment, beantwoord je de volegdne vragen:

1.Heb je nu onverwacht geld nodig?

2.Heb je een grote financiële tegenvaller?

3.Heb je je beleggingsdoelstelling bereikt?

Is het antwoord drie keer “nee”? Dan ben je oké. Je zit dus goed en je hoeft niks aan je situatie te veranderen. Twijfel je of de belegging nog bij je past of wil je weten wat de gevolgen zijn van dalingen en stijgingen op de beurs? Neem contact met ons op en maak een afspraak!