Een vast of variabel pensioen?


Door Jeroen Eekhout, 5 maart 2022

Wist je dat als je een pensioen hebt op basis van een kapitaal- of premieregeling je tegenwoordig kunt kiezen tussen vast en variabel pensioen? Bij een vast pensioen wordt je pensioenkapitaal op het moment dat je met pensioen gaat omgezet in een levenslang pensioen. Je ontvangt dan een vaste maandelijkse uitkering. Bij een variabel pensioen wordt met je pensioenkapitaal ook na pensionering door belegd en is de hoogte van je levenslange pensioen onzeker, de hoogte van je uitkering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, en kan van jaar op jaar met 15% stijgen of dalen.


Voorlopige en definitieve keuze

De keuze tussen een vast en variabel pensioen heeft gevolgen voor de manier waarop je pensioenuitvoerder tot je pensioendatum voor je belegt. Dat gebeurt in een zogenaamde lifecycle: een mix van beleggingen die wat betreft risico’s rekening houdt met hoe lang nog wordt belegd. In zo’n ‘levenscyclus van je pensioenopbouw’ geldt vaak: hoe dichter bij je pensioendatum, hoe lager het risico dat je neemt. Een vast pensioen kent meestal een andere lifecycle dan een variabel pensioen, omdat bij een variabel pensioen langer – dus ook nog na je pensioendatum – wordt belegd.

Op het moment dat deze lifecycles gaan verschillen, heeft de pensioenuitvoerder daarom al een voorlopige keuze van je nodig. Deze voorlopige keuze maak je 10 tot 15 jaar voordat je met pensioen gaat en heeft direct invloed op je beleggingen – en daarmee ook op de hoogte van je pensioenkapitaal. Bij pensionering mag je nog een keer, maar dan definitief, kiezen tussen een vast of variabel pensioen. Op dat moment wordt je pensioenkapitaal definitief omgezet in een levenslang pensioen, vast óf variabel. Als je pensioen eenmaal is ingegaan kun je je keuze niet meer wijzigen.


Extra keuze: 'shoppen' voor een pensioenuitvoerder

Pensioenfondsen met een kapitaal- of premieregeling bieden vaak maar één soort pensioen aan, terwijl je altijd de keuze tussen vast en variabel moet kunnen maken. Dat betekent dat je als deelnemer het recht hebt om pensioen bij een andere pensioenuitvoerder aan te kopen. Dat noemen we shoppen. Als je pensioenfonds alleen vast pensioen aanbiedt mag je dus ergens anders een variabel pensioen aankopen. En andersom geldt dat ook als je een pensioenfonds hebt met alleen variabel pensioen. Als je pensioenfonds beide soorten pensioen aanbiedt, mag je meestal niet shoppen.

Bouw je pensioen op in een kapitaal- of premieregeling bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling?

Dan mag je een vast of variabel pensioen bij een andere pensioenuitvoerder aankopen. Je kiest dan dus zowel tussen pensioenuitvoerders als tussen vast en variabel pensioen. Meer weten over de mogelijkheden per pensioenuitvoerder? Maak een afspraak met één van de adviseurs bij Fundament Advies.


Bron: AFM