Een nieuwbouwwoning kopen: waar moet je rekening mee houden?


Door , 1 juni 2022

De komende jaren gaan in Lansingerland verschillende nieuwbouwprojecten in de verkoop. Regelmatig spreken wij op ons kantoor geïnteresseerden voor zo’n project. Een veelgehoorde opmerking van onze klanten is dat het kopen van een nieuwbouwwoning goedkoper is dan de aankoop van een bestaande woning. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ik ben Mariska Hoefste, werkzaam als hypotheekadviseur bij Fundament Advies. In deze column vertel ik je waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.


Bijkomende kosten

Als je een bestaande woning koopt dan moet je, naast de koopsom, rekening houden met de overdrachtsbelasting en notariskosten. Dit noemen we ook wel de ‘kosten koper’. Bij nieuwbouw werkt dat net even anders. Hiervoor betaal je namelijk geen overdrachtsbelasting en rekent de notaris geen kosten voor de leveringsakte. Conclusie: de kosten zijn een stuk lager bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Of toch niet?


Renteverlies tijdens de bouw

Helaas, er zit een addertje onder het gras. De aannemer start met de bouw van jouw nieuwe woning en je gaat naar de notaris voor het passeren van de hypotheek. Op dat moment start ook de hypotheek en betaal je, naast de maandelijkse aflossing, rente over de grond van je nieuwe woning. Naarmate de bouw vordert moet je regelmatig aan de aannemer een termijn betalen. Deze betalingen doe je vanuit je bouwdepot, die aan de hypotheek gekoppeld is. Hoe meer betalingen, hoe meer rente je betaalt. Hierdoor stijgen de maandlasten van je nieuwbouwhypotheek door. Ondanks dat je op dat moment nog niet in je nieuwbouwwoning woont, krijg je al te maken met extra maandlasten. Het goede nieuws is dat je deze dubbele lasten in de meeste situaties mee kunt financieren in je nieuwe hypotheek.


Duur offerte

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, maar de bouw start pas na bijvoorbeeld 8 maanden. Dit betekent dat de offerte van jouw nieuwe hypotheek minimaal 8 maanden geldig moet zijn. Omdat dit niet standaard is, is het van belang dat de hypotheek bij de juiste geldverstrekker wordt aangevraagd. Als intermediair voor hypotheken kunnen wij bij Fundament de hypotheek bij circa 30 verschillende geldverstrekkers aanvragen. Met de geldigheid van de offerte komt het dan ook wel goed.

Wil jij weten wat je financiële mogelijkheden zijn voor een (nieuwbouw)hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!