Hoe goed is jouw bedrijf voorbereid op extreem weer?


Door Herman Broer, 4 november 2022

De kans op extreem weer neemt toe. Periodes van droogte, hevige regenval en stormen komen vaker voor. Daardoor neemt ook de kans op allerlei soorten schade toe. Hoe kun je je onderneming daarop voorbereiden? Als je de juiste preventieve maatregelen neemt, verklein je de kans op vervelende verrassingen achteraf. Dat betekent niet alleen dat het verstandig is om je goed te verzekeren, je kunt ook zelf de kans op schades verkleinen.

Meer extreem weer

Door de klimaatverandering en stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde neemt de kans op stormen, tornado’s en orkanen toe. Die kunnen veel schade aanrichten. Ook hevige wind en regenval zijn een risico. Bomen die omvallen, onderdelen die van het dak waaien en overstromingen zijn daarvan het gevolg. Hoewel de kans op ernstige schade gelukkig nog steeds klein is, kan het kostenplaatje net zo extreem zijn als je hiervan de dupe wordt.

Maatregelen nemen

Je kunt ook zelf preventief aan de slag gaan. Wij geven een aantal voorbeelden van maatregelen die je kunt nemen:

-Dak: laat je eventuele dakpannen jaarlijks checken: zijn ze stevig bevestigd? En ook bij een plat dak: is er apparatuur aanwezig op het dak dat eventueel beschadigd kan worden door storm of wind?

-Glas: glas is één van de eerste delen van een pand dat beschadigd kan raken bij extreem weer. Controleer of er geen waardevolle spullen achter de ramen staan als het glas breekt.

-Bomen: is het bedrijfspand omringd door bomen? Controleer regelmatig of deze bij storm schade kunnen aanrichten door om te waaien of grote takken die op het pand of auto’s kunnen vallen.

-Losse en vaste materialen: staan er om het pand losse materialen, zoals containers? Zet deze binnen of veranker ze als de weersvoorspellingen slecht zijn. Daarmee voorkom je rondvliegende spullen. Ook vaste materialen kunnen schade aanrichten, denk dan aan schotels, vlaggenmasten of reclameborden. Controleer hoe stevig deze vastzitten als er storm wordt verwacht.

Een goede verzekering geeft rust

Zorg ervoor dat je alle risico’s beperkt, want stormschades kunnen een financiële strop zijn. Lang niet alle schades zijn verzekerd en de verzekeraar van de opstalverzekering verwacht dat het gebouw goed wordt onderhouden. Soms is er sprake van een eigen risico en glas valt niet altijd onder de dekking. Heb je naast een opstalverzekering ook een goederen- en inventarisverzekering? Die heb je onder andere nodig om materialen en voorraad te beschermen.

Fundament Advies gaat graag met je in gesprek. We adviseren over risico’s en benodigde verzekeringen die passen bij de behoeften van de onderneming.

Neem contact met ons op.