Vermogensopbouw: blijf rationeel denken


Door Bram Faasse, 23 March 2023

Bij Fundament Advies ondersteunen we klanten die aan vermogensopbouw doen. Wanneer de economie floreert, leidt dat zelden tot paniek. Maar wat gebeurt er als de financiële markten onder druk staan? Emotie is een slechte raadgever bij vermogensopbouw en het nemen van financiële beslissingen in het algemeen. De druk die je misschien voelt om toch actie te ondernemen, bijvoorbeeld omdat je omgeving dat adviseert, kan groot zijn. Rationeel blijven denken is essentieel om te voorkomen dat je vanwege het ‘verlies’ impulsieve beslissingen neemt.


Verliesaversie

Verlies heeft op mensen twee keer zo veel impact als winst. We doen er dan ook graag alles aan om verlies te beperken, daar streven we zelfs twee keer zo sterk naar als winst. Dit noemen we verliesaversie. Die neiging om verlies te voorkomen hebben we mede te danken aan onze voorouders. De jager-verzamelaars deden er alles aan om hun bezit niet kwijt te raken. Ook op de hedendaagse beurs zien we duidelijke voorbeelden van mensen die irrationele beslissingen nemen: snelle verkoop bij winst op aandelen en vasthouden aan de verliesgevende. Verlies nemen voelt vaak niet goed, dus klampen zij zich vast aan aandelen die wel verkocht moeten worden. Hierbij komt verliesaversie om de hoek kijken.


Angst om iets kwijt te raken

Wij mensen hebben een diepe angst om kwijt te raken wat we nu hebben. Alles wat we investeren, kan leiden tot verlies. Uit onderzoek is gebleken dat beleggers graag hun winstgevende aandelen verkopen: maar liefst twee keer vaker dan verliesgevende aandelen. Wat overblijft is een portefeuille vol verlies. Die angst om iets kwijt te raken uit zich ook op een andere manier: we hechten veel waarde aan zekerheid. Denk aan sparen. Het voelt als de meest veilige optie, toch kan je vermogen flink afnemen in de toekomst. Dat heeft onder andere te maken met belastingen en inflatie. Zonder rente op je spaargeld neemt het totale vermogen al snel af.


Maak een plan

Wanneer het om financiële keuzes gaat, is het altijd verstandig als daaraan een plan ten grondslag ligt. Beleggen doe je immers voor de langere termijn. Bepaal vooraf wanneer je koopt en verkoopt. Realiseer je dat er gegarandeerd verliezen gaan komen. Bij Fundament Advies adviseren we klanten graag over vermogensopbouw en helpen met het opstellen van een concreet plan.

Neem contact met ons op