De fout die veel doe-het-zelf-beleggers maken


Door Bram Faasse, 3 maart 2023

Eind jaren ‘90 kreeg (een destijds nieuw en onbekend) bedrijf in de Verenigde Staten veel aandacht toen ze lieten weten naar de beurs te gaan. Binnen no time ging de virtuele koers door het dak. De naam van het bedrijf: Fried Air. Beleggers wisten op dat moment nog niet dat Fried Air een fictief bedrijf was. Het bedrijf was een experiment van een groep scholieren om aan te tonen hoe irrationeel beleggers kunnen zijn. In die tijd ging de aandelenbeurs hard omhoog en beleggers raakten zo enthousiast dat ze een aantal basisregels van succesvol beleggen totaal vergaten. Er heerste hebzucht en de basale beleggingsregels werden niet meer gevolgd.

Balans in de portefeuille

Het bedrijf bleef maar pieken op de beurs en ook in de aanloop naar het nieuwe millennium stegen aandelenkoersen hard. De IT-aandelen waren enorm geliefd bij menig belegger, want daarmee kon men enorme sprongen maken. In de tijd van Fried Air viel nog iets op: beleggers ruilden vaak hun obligaties in voor aandelen. De reden? De obligaties leverden te weinig op. Dit klinkt misschien logisch, maar dit is een klassieke beleggersfout. De kunst is om als belegger de balans te houden in de portefeuille.

Het doel van balans is dat het aansluit op de verwachte risicobeleving van de gekozen portefeuille. Als je aandelenbelang groter wordt, dan neemt je risico toe. Risico uit zich door het schommelen van de waarde. Hoe meer risico, hoe harder je het vermogen ziet bewegen. Als belegger start je als het goed is met een plan en daaruit blijkt hoeveel rendement je nodig hebt om jouw doel te realiseren. Waarom zou je afwijken van je plan en meer rendement najagen?

Waarom is herbalanceren de gouden beleggingstip?

Het is slim om je portefeuille te herbalanceren. Dit betekent dat je bij bepaalde gebeurtenissen je portefeuille weer in lijn brengt met je vastgestelde beleggingsbeleid. Stel je voor dat je een neutraal beleggersprofiel hebt en voor 50% in aandelen belegt en voor 50% in obligaties. Dan kan het gebeuren dat door marktomstandigheden de portefeuille uit balans raakt en de verdeling 55% - 45% is. Je hebt dan meer aandelen dan de bedoeling is. Dit betekent meer risico en dat is vaak ongewenst.

Herbalanceren betekent dat je de gouden beleggingstip toepast. Met deze tip verdien je altijd geld: zorg dat je laag koopt en hoog verkoopt. Door te herbalanceren doe je dat. De gestegen aandelen room je deels af voor de mogelijk achtergebleven obligaties.

Wat levert dit op?

Onderzoek wijst uit dat rationeel beleggen meer oplevert dan investeren op basis van gevoel en emotie. Herbalanceren zorgt dat je discipline toont en dat de beleggingsportefeuille blijft aansluiten bij je persoonlijke situatie. Dat niet alleen. Verschillende onderzoeken laten zien dat het ook daadwerkelijk rendement oplevert.

Voorbeeld

In figuur 1 zie je een neutrale beleggingsportefeuille die twee keer terug in lijn is gebracht. De eerste keer vlak voor de start van het coronavirus en de tweede keer tijdens de korte, maar heftige, daling van de aandelenmarkten tijdens de corona-uitbraak. De reden in dit voorbeeld om te herbalanceren had niets te maken met de gebeurtenissen in de wereld, maar het feit dat de portefeuille te risicovol (situatie 1) en te weinig risicovol (situatie 2) was geworden. Deze rationele benadering leverde de belegger 1,7% extra rendement op ten opzichte van een ‘niet-geherbalanceerde’ portefeuille.

Figuur 1 - Bron: NNEK Vermogensbeheer

Herbalanceren is belangrijk omdat het voor discipline en rust zorgt. Ons doel is om onze klanten te begeleiden naar financiële rust en emotionele rust. Je beleggingen in balans houden is daarbij van groot belang.

Benieuwd waar wij je nog meer bij kunnen helpen? Plan een afspraak via lansingerland@fundament-advies.nl of 010-3074855. Samen bepalen we wat de beste situatie voor jou is.