Schijnzelfstandigheid: voorkom onnodige risico’s


Door Liesbeth Wageveld, 4 december 2024

Werk je als zelfstandige of huur je zzp’ers in voor jouw bedrijf? Dan is het belangrijk om nog beter op te letten. Schijnzelfstandigheid ligt namelijk steeds meer onder een vergrootglas bij de Belastingdienst. Per 2025 komt er een striktere aanpak van schijnzelfstandigheid volgens de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zelfstandige werkt, maar in werkelijkheid een werknemer is, bijvoorbeeld door te weinig zelfstandigheid of afhankelijkheid van één opdrachtgever.

Met de wet DBA wil de overheid deze constructies tegengaan door werkgevers en opdrachtgevers te verplichten om duidelijker de arbeidsrelatie te definiëren. Dit betekent dat er strengere controles komen en dat bedrijven bij misbruik boetes kunnen krijgen.

Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zelfstandige werkt, maar in de praktijk dezelfde rechten en plichten heeft als een werknemer. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een gezagsverhouding, verplichte aanwezigheid of slechts één opdrachtgever.

Waarom is dit belangrijk?
De overheid wil eerlijk werk en concurrentie bevorderen. Daarom wordt er strenger gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Vanaf 2025 wordt dit beleid verder aangescherpt, waardoor de kans op controles toeneemt.

Voorkom problemen
Als ondernemer kun je risico’s beperken door:

  • Te werken met duidelijke en correcte overeenkomsten van opdracht.

  • Te controleren of de zzp’er echt zelfstandig werkt (denk aan meerdere opdrachtgevers, eigen risico, enz.).

  • De ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Als ondernemer is het dus belangrijk om je contracten en werkrelaties goed te controleren en waar nodig aan te passen. Wil je weten of jouw samenwerking aan de regels voldoet? Neem contact op met Fundament Lansingerland. Wij helpen je graag om jouw risico’s te beperken!