Schadeverzekering - Kies je voor goedkoop of voor de beste voorwaarden?


Door Lizanne van Leeuwen, 5 maart 2019

Bijna iedereen heeft wel een schadeverzekering. Maar welke kies je nu? Er zijn heel veel mogelijkheden. Van alleen het hoognodige verzekeren tot en met alle risico’s afdekken. Laten we vooropstellen; er is hier geen goed of fout, of je nu kiest voor de laagste premie of voor de beste voorwaarden. Maar wij willen wel graag dat je je bewust bent van de keuze die je hebt gemaakt.

De premie voor de schadeverzekeringen voelt voor veel mensen een beetje als extra. ‘Nóg een premie bovenop je woonlasten’. Je bent misschien geneigd om alleen maar te kijken naar de hoogte van de premie. Dat is prima als je je maar realiseert dat een lage premie consequenties heeft voor de voorwaarden.

Allrisk of basisdekking

Een basisdekking is altijd goedkoper dan een allriskdekking. Logisch toch? Maar realiseer je je dat de meest voorkomende oorzaken van schade dingen zijn die je zelf doet? Je glas rode wijn valt om op je vloerkleed, één van de kinderen voetbalt stiekem binnen en trapt een vaas kapot of je stoot een glas water om over je laptop. Bij een basisdekking valt dit buiten de verzekering maar bij de allriskdekking, krijg je wel een schadebedrag uitgekeerd.

Goedkoopste verzekering van verschillende aanbieders of een alles-in-één-pakket

Sommige mensen kiezen ervoor om ‘te shoppen’. Ze gaan op zoek naar de goedkoopste verzekeraar per verzekering. Natuurlijk heeft iedere verzekeraar een verzekering waarin ze qua premie en voorwaarden uitblinken. Op papier kom je dan goedkoper uit als je voor elke verzekering een andere aanbieder kiest. In de praktijk blijkt dat vaak toch niet goed te werken. Want wat gebeurt er als de schade een combinatie betreft tussen twee verschillende verzekeringen. Stel je hebt brand gehad, dat valt onder de inboedel- en de opstalverzekering. Wie gaat dan welk bedrag uitkeren? Krijg je uiteindelijk wel alles vergoed? Daarnaast kost het je ook nog eens veel meer tijd om met twee schade-experts om tafel te zitten.

Zolang je geen schade hebt, zal je nergens last van hebben en is een goedkopere premie mooi meegenomen. Maar als op het moment dat je schade hebt, blijkt dat je geen recht hebt op een uitkering, dan is dat natuurlijk heel zuur. Zeker omdat je dan wel al jaren betaald hebt voor je premie. Alleen is het een premie die minder dekking biedt dan je verwacht. Het is dus belangrijk om te weten wat de betaalde premie je precies biedt. Dan kan je pas echt bepalen of de premie hoog of laag is. Want een lage premie voor een verzekering die niet uitkeert als je verwacht dat dat wel gebeurt is pas echt te hoog.

Wil je weten hoe het bij jou geregeld is en welke voorwaarden er nu van toepassing zijn, neem dan gerust contact op met Emmelie, Lizanne of Miranda. Wij kijken graag met je mee. Misschien komen we samen tot een andere keuze, misschien niet. Maar je weet dan in ieder geval precies wat je keuze inhoudt.