Samenwonen en financiën: dit moet je weten


Door Richard Steffers, 2 augustus 2020

Als je gaat samenwonen verandert ook jullie financiële situatie. Misschien trekt de één bij de ander in of huren of kopen jullie samen een huis. In alle gevallen heeft dat financiële gevolgen en het is goed om daarbij stil te staan en een aantal dingen goed te regelen. Wij vertellen wat je moet weten!

Samen een huis kopen

Hebben jullie samen een huis gekocht en allebei voor de helft eigenaar geworden? In principe betalen jullie dan allebei de helft van de hypotheeklasten. Veel stellen kiezen ervoor om de inleg voor de hypotheek- en andere vaste lasten naar rato te verdelen. Omdat de een meer verdient dan de ander bijvoorbeeld. Of meer eigen geld inlegt.

Als er verschil zit in jullie bijdrage aan de hypotheeklasten is het verstandig om dit vast te leggen in de eigendomsakte van jullie huis of in een samenlevingsovereenkomst. Gaan jullie na verloop van tijd uit elkaar? Dan wordt de winst of het verlies naar de vastgelegde verhouding verdeeld.

Bij elkaar intrekken

Misschien heeft een van jullie al een koopwoning en komt de ander erbij wonen. Hoe verdeel je de hypotheeklasten als een van jullie 100% eigenaar is en blijft? Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de ander wel een deel van de hypotheekrente betaalt maar geen aflossing.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de ander wel deels eigenaar te maken van de woning. Daarvoor stelt de notaris een overdrachtsakte op en er moet 2% overdrachtsbelasting betaald worden over het hypotheekdeel van de nieuwe mede-eigenaar. De overige voorwaarden zijn verschillend per hypotheekverstrekker. Deze kan bijvoorbeeld eisen dat jullie voortaan samen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de totale hypotheekschuld.

Overlijdensrisico en pensioen

Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten hebben jullie meer zekerheid dat de ander in de woning kan blijven wonen als een van jullie overlijdt. Veel stellen kiezen er dan ook voor om deze verzekering af te sluiten. Informeer daarnaast beiden bij de werkgever of het mogelijk is om de partner op te nemen in een regeling voor het nabestaandenpensioen. Een uitkering uit het pensioenfonds volgt dan als een van jullie er niet meer is.

De samenlevingsovereenkomst

Als jullie gaan samenwonen is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen. Doe je dit niet, dan loopt je partner het risico om nergens recht op te hebben als jullie niet meer samen zijn doordat de relatie wordt verbroken of één van jullie overlijdt. In een extreem geval kan het zelfs betekenen dat de erfgenamen een deel van de waarde van jullie huis komt opeisen. In de samenlevingsovereenkomst kun je ook afspraken vastleggen over bijvoorbeeld de verdeling van jullie bezittingen en wie er in de huur- of koopwoning mag blijven wonen als jullie uit elkaar gaan.

Belastingdienst

Misschien sta je er niet direct bij stil, maar samenwonen op hetzelfde adres heeft fiscale gevolgen. Voor de belastingdienst woon je samen als je met een of meerdere personen op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Jullie worden bij het samenwonen waarschijnlijk elkaars fiscale partner.

Laat je goed adviseren

Het is slim om je goed te laten adviseren als je gaat samenwonen. Maak daarvoor een afspraak met een financieel adviseur. Dit kan een ideaal moment zijn om ook te kijken naar verzekeringen, zodat jullie goed en niet dubbel verzekerd zijn.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan, wij helpen je graag!