Het nut van cyberverzekeringen


Door Steven Biemond, 4 oktober 2020

Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig online af. Zowel privé als zakelijk. Doordat we zoveel op internet zitten is er op die plek meer criminaliteit ontstaan. Cybercrime krijgt tegenwoordig dan ook veel aandacht van de politie. De schade van online criminaliteit kan namelijk groot zijn. En zoals we ons kunnen verzekeren tegen bijvoorbeeld inbraak en brand, bestaan er ook cyberverzekeringen. Wij vertellen je wat een cyberverzekering is en waarom het nuttig is voor jouw bedrijf.


Gevaren van cybercrime

Criminelen die online actief zijn en hackers weten heel goed welke mogelijkheden er zijn om gegevens te stelen. Met de gestolen informatie kunnen zij van alles doen. Geld stelen, klantgegevens misbruiken of vertrouwelijke data openbaar maken. Bovendien kan ransomware ervoor zorgen dat je eigen systemen plat komen te liggen. De overheid investeert niet voor niks miljoenen in cybersecurity.

Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen kun je als bedrijf toch te maken krijgen met cybercrime. Misschien gebruiken medewerkers die nu thuiswerken geen beveiligde internetverbinding en worden daardoor kwetsbaar. Of heeft een slimme hacker toegang gekregen tot gevoelige gegevens en eist losgeld. Dit klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het gebeurt dagelijks. Ook in Nederland.


Verzekeren voor vervolgschade

Hoewel veel bedrijven zich niet voor kunnen stellen dat zij een doelwit zijn van internetcriminelen, zijn ze dit waarschijnlijk toch. Als het is gelukt om toegang te krijgen tot gegevens, volgt er afpersing. Cybercriminelen worden gedreven door geld. Ze proberen op grote schaal bedrijven te benaderen, soms zelfs tienduizenden per dag. Er hoeven maar een paar ondernemers te zijn die toehappen om te kunnen cashen. Het aansprakelijkheidsrisico als gevolg van cybercrime is vaak niet verzekerend op een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.


Voordelen van een cyberverzekering

Met een cyberverzekering verzeker je je tegen de gevolgen van hacking, dataleks, systeeminbraak en andere gegevensdiefstal. Bovendien krijg je na een incident ondersteuning van een team specialisten. Houd er rekening mee dat je jezelf nog steeds moet beschermen tegen deze vorm van criminaliteit, veel verzekeringsmaatschappijen eisen dit zelfs. Je kunt dus niet achteroverleunen nadat je een cyberverzekering hebt afgesloten.

Fundament Advies vertelt je graag meer over het nut van een cyberverzekering. We bekijken samen met jou of het interessant is om af te sluiten, bespreken de risico’s en voor-en nadelen.

Neem contact met ons op