Doorstromen naar een volgende woning: de aflossingsvrije hypotheek


Door Lizanne van Leeuwen, 11 November 2020

De aflossingsvrije hypotheekvorm bestaat nog steeds in verschillende vormen. Met name voor kopers die doorstromen naar een volgende woning of gepensioneerden kan de aflossingsvrije lening aantrekkelijk zijn. Je bouwt niets op en lost niet af, maar profiteert wel van lage maandlasten. Wij vertellen je meer over deze hypotheekvorm.


Het is nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten

Jarenlang was de aflossingsvrije hypotheek mateloos populair. Het was namelijk, zeker voor starters of kopers met een beperkt budget, een ideale manier om hun maandlasten laag te houden. Een aantal jaar geleden zijn de regels die gelden voor de hypotheekrenteaftrek aangepast. Daarom is deze hypotheekvorm nu een stuk minder gewild. Er is echter geen wet die de aflossingsvrije hypotheek verbiedt. Via de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) hebben banken afgesproken dat zij voor maximaal 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek verstrekken. Dat geldt ook voor hypotheken met een NHG. In de meeste gevallen is het bedrag dat nodig is voor de hypotheek hoger dan 50% van de waarde van de woning. Voor dat deel moet dan een andere hypotheekvorm gekozen worden waarin wel wordt afgelost.


Hypotheekrenteaftrek

Starters op de huizenmarkt kunnen hun betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekken voor het aflossingsvrije deel van hun hypotheek. Daarvoor moet sinds 2013 een annuïteiten en/of lineaire hypotheek worden afgesloten. Voor doorstromers zit dit anders in elkaar. Zij komen wel in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als zij voor 1 januari 2013 een hypotheek hadden lopen. Je mag de aflossingsvrije hypotheek dus altijd meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Deze mag alleen, conform de nieuwe regels, niet hoger zijn dan 50% van de waarde van het nieuwe huis. Je profiteert nog steeds van de hypotheekrenteaftrek als de rente bij de huidige hypotheek ook aftrekbaar was.


Financiële vrijheid

Een aflossingsvrije hypotheek biedt huizenbezitters vaak financiële vrijheid. De maandlasten zijn namelijk laag. Hoewel er voor dit deel van de hypotheek niets wordt afgelost, kan het wel een handige manier zijn om kosten te drukken. Zeker als er op dit moment andere zaken zijn die financieel voorrang krijgen. Voor gepensioneerden is de aflossingsvrije vorm in veel gevallen ook aanlokkelijk. Als aflossen geen noodzaak meer is, dan kunnen zij hiermee toch hun droomappartement kopen tegen heel lage maandlasten. De rente is immers nog steeds historisch laag.

Wij bespreken de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek graag met je. Het kan een passende financiering zijn waarbij je kunt genieten van meer financiële vrijheid op korte termijn. Zoals bij elke hypotheekvorm is maatwerk het belangrijkst. Fundament Advies denkt graag met je mee!

Plan een gesprek met ons in