Hypotheek in 2021: deze 6 dingen veranderen in het nieuwe jaar


Door Richard Steffers, 1 november 2020

De regelgeving rondom hypotheken verandert regelmatig. Ook in 2021 staan ons weer behoorlijk wat wijzigingen te wachten. Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de wijzigingen in 2021!


1. Verhoging NHG-grens

De kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verder verhoogd. Dat is gunstig voor kopers die gebruik willen maken van deze regeling. Zeker omdat de huizenprijzen verder zijn gestegen. Op dit moment mag de hypotheek maximaal € 310.000 zijn om voor de NHG in aanmerking te komen. Dit wordt vanaf 1 januari 2021 verhoogd naar € 325.000. Het is zelfs mogelijk de grens verder op te hogen naar € 344.500 als je bepaalde energiebesparende voorzieningen aan de woning treft. Het grootste voordeel van hypotheken met NHG is de lagere rente. Eenmalig betaal je een premie van 0,7% van de totale hypotheek. Die kosten verdien je echter al snel terug.


2. Tweede inkomen wordt voor 90% meegeteld

Bij het berekenen van de maximale hypotheek telt het tweede inkomen vanaf 1 januari 2021 voor 90% mee. Op dit moment is dat nog 80%. Het is niet zo dat je dan als tweeverdieners automatisch meer mag lenen. De berekening is namelijk ook afhankelijk van de nieuwe woonquotes van het Nibud, waarin wordt voorgeschreven welk percentage van je inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek.


3. Studieschuld weegt minder zwaar mee

Veel ex-studenten hebben een studieschuld bij DUO. Vanaf 2021 weegt deze minder zwaar mee in de hypotheekberekening. Nu geldt nog een vast percentage. In het nieuwe jaar wordt gekeken naar de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. En dat is gunstig, want de rente is al lange tijd historisch laag. Hierdoor kun je met een studieschuld een hogere hypotheek krijgen.


4. Overdrachtsbelasting

In 2021 veranderen de regels rondom de overdrachtsbelasting. Huizenkopers en doorstromers tot 35 jaar hoeven eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot € 400.000. Dat kan duizenden euro’s voordeel opleveren bij de aankoop van een huis. Op dit moment is de overdrachtsbelasting nog 2%. Lees hier meer over deze veranderingen.


5. Maximale aftrek gaat omlaag

Bij de jaarlijkse belastingaangifte mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Als je echter meer verdient dan € 68.507 kun je in 2021 minder hypotheekrente aftrekken. Op dit moment bedraagt het maximale aftrekpercentage nog 46%, vanaf 1 januari 2021 is dat nog 43%.


6. ‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

Ben je ondernemer of zzp’er en wil je een hypotheek afsluiten? Dan moet je in 2021 de zogenaamde ‘coronatoets’ invullen als je een hypotheek afsluit met NHG. Deze toets geeft een beeld van de financiële invloed die de coronacrisis heeft (gehad) op je onderneming. Als dat het geval is moet je meer vragen beantwoorden. Lees hier meer over de coronatoets.

Een hoop wijzigingen dus in 2021. Voor veel kopers zijn het gunstige veranderingen, zeker starters jonger dan 35 jaar profiteren van de veranderingen. Wat niet wijzigt in het nieuwe jaar is dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag financieren met een hypotheek. Andere kosten, denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en makelaarskosten, moeten betaald worden van spaargeld of middels een separate lening.


Plan een gesprek in

Heb je vragen over de veranderingen? Wil je weten welke gevolgen het heeft voor jouw situatie? Heb je interesse om een woning te kopen in 2021?

Neem contact met ons op, we helpen je tijdens een persoonlijk gesprek graag verder.