Deze 5 veranderingen in 2021 hebben invloed op je portemonnee


Door Richard Steffers, 09 December 2020

Op Prinsjesdag werd door het kabinet een lastenverlaging aangekondigd voor 2021. Dit zou betekenen dat we er volgend jaar op vooruit gaan. Dat kan op sommige vlakken zo zijn, al zijn de meeste veranderingen miniem. Maar we gaan bijvoorbeeld ook meer betalen voor onze zorgverzekering en de energiebelasting op gas. Wij vertellen je welke 5 zaken in het nieuwe jaar invloed hebben op jouw portemonnee.


1. Inkomstenbelasting wordt verlaagd

Veel werkenden houden netto iets meer over in 2021. De arbeidskorting voor werkenden gaat omhoog en het tarief van de eerste belastingschijf wordt verlaagd naar 37,10%. Daarmee ga je er, als je een middeninkomen hebt, ongeveer 1% op vooruit. Voor gepensioneerden is dit de helft.


2. Hogere belastingvrijstelling box 3

Een belangrijke wijziging voor spaarders en kleine beleggers. Het van belasting vrijgestelde vermogen in box 3 gaat in 2021 omhoog naar € 50.000. Als je een fiscaal partner hebt is dat zelfs € 100.000.


3. Hogere zorgpremie

In 2021 gaat de zorgpremie stijgen. De basisverzekering kost gemiddeld € 5 meer volgend jaar. Tussen de zorgverzekeraars zien we grote verschillen. Zo kost de goedkoopste verzekering ruim € 500 per jaar minder dan de duurste. Dan heb je trouwens wel een restitutieverzekering waarbij je de mogelijkheid hebt om voor behandelingen gebruik te maken van een zorgverlener naar keuze. Bij een goedkopere (budget)verzekering moet je daarvoor vaak bijbetalen.


4. Energiebelasting op gas omhoog

In het nieuwe jaar gaan de energiebelastingen op gas omhoog. Dit betekent dat je voor gas zo’n 3 cent per kubieke meter meer gaat betalen. Dat merk je alleen als je meer gas dan gemiddeld verbruikt. Per jaar krijgen huishoudens namelijk € 31 energiebelasting terug. Milieu Centraal heeft een rekentool gemaakt zodat je zelf kunt berekenen of je meer gaat betalen in 2021.


5. Indexatie partneralimentatie

Moet je partneralimentatie betalen? Dan ben je elk jaar verplicht om het bedrag te verhogen en vanaf 2021 bedraagt deze indexatie 3%. Per € 100 partneralimentatie betaal je je ex-partner in het nieuwe jaar € 3 meer dan dit jaar. Gebruik deze tool om te berekenen wat je in 2021 gaat betalen. Bij de aangifte inkomstenbelasting mag je de partneralimentatie aftrekken. Als je een inkomen hebt dat hoger is dan € 68.507 dan daalt de maximale aftrek. Over 2020 mag je nog 46% aftrekken, in 2021 is dat nog 43%. Met een hoog inkomen kost de partneralimentatie je volgend jaar 6% meer.

Meer informatie

Wil je meer weten over de gevolgen die de wijzigingen hebben voor jouw situatie? Stel ze gerust aan ons en neem contact op.