Veranderingen voor zzp’ers in 2021


Door Richard Steffers, 4 januari 2021

Ben je zzp’er? Dan verandert er voor jou dit jaar het een en ander op financieel gebied. Dat komt vooral door een aantal belastingwijzigingen. Wij vertellen je waarmee je in 2021 rekening moet houden.


Zelfstandigenaftrek

De meeste zzp’ers worden door de Belastingdienst gezien als ‘IB-ondernemers’. Zij betalen jaarlijks inkomstenbelasting, maar hebben, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, ook recht op zelfstandigenaftrek en op startersaftrek. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd. Over 2020 mag je nog € 7030 aftrekken, in 2021 is dat nog € 6670. Deze aftrek wordt afgebouwd tot het in 2036 nog ongeveer € 3200 bedraagt.


Belasting eerste schijf omlaag

Niet alleen de arbeidskorting voor werkenden in loondienst wordt verhoogd, ook zzp’ers profiteren hiervan. Het tarief van de eerste belastingschijf is in 2021 verlaagd van 37,35% naar 37,10%.


Maximale aftrek omlaag

De mkb-vrijstelling daalt dit jaar. Tot 2020 konden zzp’ers met een hoog inkomen de ondernemersfaciliteiten aftrekken tegen het hoogte belastingtarief. Deze aftrek wordt de komende jaren verlaagd. Het maximale percentage waartegen je kosten mag aftrekken daalt dit jaar met 3%. Dit heeft niet alleen betrekking op de bedrijfskosten, maar ook op de mkb-winstvrijstelling, hypotheekrente, partneralimentatie, giften en bijzondere zorgkosten. De aftrek van zulke kosten bedraagt in 2021 nog maximaal 43%, in 2022 40% en in 2023 37,05%.


Startersaftrek

De startersaftrek is ongewijzigd gebleven in 2021. Ben je onlangs gestart als zzp’er of begin je in 2021 voor jezelf? Dan heb je recht op de startersaftrek. In de eerste vijf jaar dat je bedrijf bestaat mag je in totaal drie keer deze aftrek claimen. Per keer gaat het om een bedrag van € 2123. Bekijk de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.


Zelfstandige en financiën

Als zzp’er zijn er meer financiële zaken die anders werken dan wanneer je in loondienst bent. Zo bouw je geen pensioen op en ben je ook niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Wil je meer weten over de financiën als zelfstandige? Of overweeg je om een hypotheek af te sluiten?

Neem contact op met Fundament Advies, we vertellen je graag meer!