Besparen op inkomstenbelasting: dit moet je weten!


Door Jeroen Onderdelinden, 2 maart 2021

Wil je minder inkomstenbelasting betalen? We moeten nu eenmaal allemaal belasting betalen, maar er zijn aftrekposten waar je wellicht recht op hebt zonder dat je je hiervan bewust ben. Dat is natuurlijk zonde. Sommige uitgaven mag je namelijk aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting (IB). Bepaalde kosten die je maakt voor je eigen woning bijvoorbeeld, maar ook alimentatie en zorgkosten zijn in bepaalde gevallen aftrekbaar. Wij vertellen je er meer over!


Aangifte inkomstenbelasting

Je kunt sinds 1 maart weer je belastingaangifte invullen. Waarschijnlijk is het niet je favoriete bezigheid, maar daar denk je misschien anders over als je weet dat je geld kunt besparen. Een aantal tips!


Hypotheek afgesloten

Heb je in 2020 een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan kun je de volgende kosten aftrekken:

  • Rekening van het Kadaster
  • Notariskosten van de hypotheekakte
  • Advies- en bemiddelingskosten van jouw hypotheekadviseur
  • Taxatiekosten
  • Eventueel de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Alleen de notariskosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar. Die voor de koop- en transportakte van de woning kun je niet aftrekken. Hetzelfde geldt voor de kosten van de makelaar.


Hypotheek(rente) aangepast in 2020

Heb je in 2020 een hypotheek overgesloten of de hypotheekrente aangepast? Dan zijn er bepaalde kosten die je mag aftrekken. De oversluitkosten en eventuele boeterente bij oversluiten. En de advies- en administratiekosten en eventuele taxatiekosten als je de rente hebt aangepast. Onder voorwaarden mag je ook nog steeds de betaalde hypotheekrente aftrekken.


Bijzondere zorgkosten aftrekken

Ga eens na welke zorgkosten je in 2020 hebt gemaakt. Bepaalde kosten kun je misschien opvoeren als aftrekpost. Dat is in ieder geval zo voor tandartskosten en de kosten voor fysiotherapie of een specialist als je zorgverzekering deze niet vergoedt. Hetzelfde geldt voor verplegingskosten in een ziekenhuis of een andere instelling en behandelingen op voorschrift van een paramedicus die door een arts zijn voorgeschreven. Er zijn nog meer aftrekposten waarvoor voorwaarden gelden. Neem even een kijkje op de website van de Belastingdienst.

Deze zorgkosten mag je alleen aftrekken als ze boven een drempelbedrag uitkomen. Of dit het geval is, bereken je automatisch met het aangifteprogramma van de Belastingdienst.


Partneralimentatie

Als je gescheiden bent en partneralimentatie betaalt mag je dit bedrag aftrekken bij de aangifte over 2020. Kosten voor kinderalimentatie zijn niet aftrekbaar.


Giften

Veel giften aan goede doelen en culturele instellingen mag je aftrekken, mits deze aan een aantal regels voldoen. De ontvanger van de gift moet zijn aangemerkt als (culturele) ANBI. Check dat even op de site van de Belastingdienst. Voor niet-regelmatige giften geldt een drempel. Deze zijn aftrekbaar als ze per jaar meer bedragen dan 1% van het verzamelinkomen. Geef je periodiek aan bepaalde doelen? Die giften zijn altijd aftrekbaar. Je moet dit dan wel vastleggen en beloven dat je minstens vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze modelovereenkomst.


Meer weten?

Wil je meer weten over aftrekposten? Neem dan contact op met Fundament Advies!