Grip krijgen op je financiën: 4 tips


Door Niek de Bruin, 1 maart 2021

Niemand zit te wachten op geldzorgen. Om er zeker van te zijn dat je geen stukje maand overhoudt na je geld, is het verstandig om eens goed in je financiën te duiken. Daarvoor moet je wel wat dingen uitzoeken en op een rijtje zetten. Je krijgt er veel voor terug, zoals grip op je financiën en meer rust. Wij geven 4 tips!


1. Inkomsten en uitgaven op een rij zetten

Waarschijnlijk weet je wel hoeveel geld er elke maand op je rekening wordt gestort. Maar weet je ook precies waar je het aan uitgeeft? Lang niet iedereen heeft goed zich op alle uitgaven. Is dat bij jou net zo? Start met het bijhouden van een huishoudboekje. Dat kun je tegenwoordig gemakkelijk doen met bijvoorbeeld een app. Op de website van Wijzer in geldzaken vind je een overzicht van alle apps. De meeste banken bieden er ook eentje aan waarin je alle bij- en afschrijvingen kunt inladen.


2. Maak een begroting

Nu je een goed overzicht hebt van je inkomsten en alle vaste lasten, zoals kosten voor je huis, energie, verzekeringen, telefonie en internet, heb je goed zich op hoeveel er overblijft. Van dat deel moet je nog boodschappen halen, sparen en bijvoorbeeld uit eten en kleding kopen. Splits die uitgaven eens voor jezelf uit, zo maak je het veel gemakkelijker om aan elk onderdeel een budget te ‘hangen’.


3. Besparen

Je weet precies waar je geld naartoe gaat. Misschien heb je al gezien dat je prima kunt besparen op één van de posten. Bepaal per categorie wat je er gemiddeld per maand aan ‘mag’ uitgeven. Sta je op het punt om weer een broek te kopen maar zit je al aan je ‘max’ voor deze maand? Misschien is die broek niet per se nodig of kun je ook prima wachten tot volgende maand. Je zal zien dat het mogelijk is om op veel posten je budget of gedrag aan te passen.


4. Sparen voor een doel

Heb je een vast bedrag dat je elke maand opzijzet op een spaarrekening? Heel verstandig! Je kunt dit aanvullen met het geld dat je maandelijks overhoudt. Maak spaarpotjes voor leuke dingen. Het is fijn om een doel te hebben. Een potje voor een vakantie of het halen van je motorrijbewijs bijvoorbeeld. Of zelfs een aparte rekening om in de toekomst eerder met pensioen te gaan. Vaak werkt het heel motiverend om te sparen voor concrete doelen.

Extra besparen

Heb je een koopwoning? Misschien is het mogelijk om extra te besparen op je hypotheeklasten. En heb je alle verzekeringen al eens onder de loep genomen? Wil je hiermee aan de slag? Maak een afspraak met Fundament Advies, wij zijn gespecialiseerd in hypotheken en financiën.