Huis en inkomen: wat gebeurt er als je overlijdt?


Door Lars Roelofs, 09 April 2021

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) was jarenlang een verplichting om af te sluiten bij je hypotheek. De meeste hypotheekverstrekkers stellen de verzekering nu niet meer verplicht. Toch is het verstandig om een levensverzekering te overwegen. Wat gebeurt er als jij of je partner onverwachts overlijdt? Kan de hypotheek dan nog betaald worden? Als dit niet het geval is, biedt een ORV uitkomst. Vanuit deze verzekering krijg je namelijk een geldbedrag uitgekeerd na het overlijden van de verzekeringnemer. De nabestaande kan dit geld gebruiken als inkomen of om (een deel van) de hypotheekschuld mee af te lossen.


Financiƫle gevolgen na overlijden

Omdat de ORV niet meer verplicht is, hebben consumenten de afgelopen jaren veel minder vaak de verzekering afgesloten. Daarmee bespaar je natuurlijk kosten voor de premie, maar je loopt ook aanmerkelijk meer financieel risico. Bovendien zijn de ORV-premies het afgelopen jaar sterk gedaald.


Partnerpensioen

Een goede hypotheekadviseur neemt de tijd om stil te staan bij de gevolgen van een overlijden. Hebben jullie bijvoorbeeld recht op een partner- of nabestaandenpensioen? En hoe hoog is deze uitkering? Wanneer het niet voldoende is om de woonlasten mee te betalen, is een ORV een goede optie. Kijk verder dan alleen de hypotheeklasten. Ook andere vaste lasten keren maandelijks terug. Bovendien is het verstandig om te berekenen hoeveel er nodig is om straks op hetzelfde niveau te blijven leven.


Samenwonen

Hoe leven jij en je partner samen? Is er een samenlevingsovereenkomst, of zijn jullie geregistreerd partner of getrouwd? Dat is belangrijk, omdat het gevolgen heeft voor een eventuele uitkering na overlijden. In veel situaties is de ORV een goede verzekering tegen inkomen dat onverwacht wegvalt wanneer een van beiden er niet meer is.

Meer weten over de ORV? Wij zoeken graag voor je uit welke verzekering goed bij je past! Heb je al een ORV en wil je weten of deze nog voldoet of goedkoper kan? Daar gaan we ook graag mee aan de slag!

Neem contact op!