Hypotheekrenteaftrek: wat kan er veranderen?


Door Robert Rodrigo, 3 april 2021

De hypotheekrenteaftrek staat al jaren ter discussie. Wat kan er de komende jaren gaan veranderen? Het is een belangrijke vraag, zeker voor starters en ouderen met een hoge aflossingsvrije hypotheek. Zij profiteren het meest van dit belastingvoordeel. Lange tijd was het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek taboe in ons land. Toen de financiële crisis uitbrak, durfde de politiek het toch op de agenda te zetten. Inmiddels wordt steeds vaker voorgesteld om de hypotheekrenteaftrek in zijn geheel af te schaffen. Hiervoor pleit ook De Nederlandsche Bank. De Tweede Kamer is hierover nog behoorlijk verdeeld.


Verdwijnt de hypotheekrenteaftrek?

De VVD wil de hypotheekrenteaftrek niet verder aanpassen. Ook andere rechte partijen willen dat de huidige regeling in stand wordt gehouden. Linkse partijen zien dit anders. Zij zijn voorstander van het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek of een beperking voor hypotheken tot € 350.000. D66 is vóór het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Deze partij wil in ruil hiervoor de inkomstenbelasting verlagen. Daarmee verschillen de standpunten van de twee grootste partijen behoorlijk. Dat de hypotheekrenteaftrek op korte termijn helemaal gaat verdwijnen lijkt niet aannemelijk.


Inkomen en vermogen

Niet alleen de hypotheekrenteaftrek staat ter discussie, er wordt al gekeken naar alternatieven. Een mogelijkheid is om de woning en hypotheek een andere plek te geven in ons belastingstelsel. Op dit moment vallen deze in box 1, net zoals inkomen uit werk. Vanuit meerdere hoeken is voorgesteld om dit te veranderen en je huis en de hypotheek in box 3 (vermogen, zoals spaargeld) te laten vallen. Daaraan moeten dan wel extra voorwaarden gekoppeld worden, anders profiteren alleen vermogenden ervan. Zo zou de (over)waarde van het huis bijvoorbeeld vrijgesteld moeten worden of zou er een aparte heffingskorting voor eigenwoningbezitters kunnen komen.


Langere termijn

Het is dus nog maar de vraag of er in de komende kabinetsperiode verandering komt in de regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Op langere termijn is het niet ondenkbaar. De discussie hierover blijft namelijk oplaaien.

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek? Wij vertellen je er graag meer over! Neem contact met ons op.