Hypotheken, verbouwen en verhuizen voor 55-plussers


Door Richard Steffers, 19 May 2021

De afgelopen jaren hebben veel 55-plussers met een eigen woning hun vermogen zien stijgen. Hun huis is namelijk op papier flink meer waard geworden. Dan lijkt het aantrekkelijk om het huis op termijn te verkopen en op zoek te gaan naar een levensloopbestendige woning. Maar zijn er wel genoeg van zulke huizen? Helaas zijn die er veel te weinig. In Nederland hebben we al een tekort van 80.000 woningen voor senioren en dat aantal loopt op tot 400.000 in 2040. Voor levensloopbestendige huizen die wel op de markt komen, geldt weer precies hetzelfde als voor andere huizen: ze zijn veel duurder geworden. Als 55-plusser is het nog maar de vraag of je, ondanks de overwaarde van je bestaande woning, voldoende hypotheek kunt krijgen.


Hypotheekregels voor senioren

Banken houden al ruim voordat je met pensioen gaat rekening met je pensioeninkomen. Dat inkomen is vrijwel altijd lager dan het huidige inkomen. Daardoor kun je vanaf je 57e meestal minder lenen. Ook eisen veel hypotheekverstrekkers dat je de nieuwe hypotheek sneller aflost.


Blijven zitten of verhuizen?

Uit cijfers van huizenwebsite Funda blijkt dat veel 55-plussers op zoek zijn naar een andere woning. De term ‘levensloopbestendig’ is vorig jaar de top 10 van zoekopdrachten binnengekomen. Toch wordt lang niet elke woning die zich zo mag noemen als levensloopbestendig aangeboden. Zoeken op ‘gelijkvloers’ is ook een optie. Probeer jezelf een beeld te vormen van het huis op basis van de plattegrond en de foto’s.

Lukt het niet om een andere ‘levensloopbestendige’ woning te vinden? Je kunt ervoor kiezen om je huidige huis aan te passen zodat je er langer kunt blijven wonen. Een badkamer en slaapkamer op de begane grond creëren bijvoorbeeld, of een (trap)lift installeren.


Opeethypotheek

Als je weinig spaargeld hebt maar wel een behoorlijke overwaarde, kun je overwegen om de aanpassingen te bekostigen met een zogenaamde ‘opeethypotheek’. Hierbij sluit je een lening af ter hoogte van die overwaarde. Dat geld krijg je in één keer gestort, als maandelijkse uitkering verstrekt of als combinatie van deze twee opties. Je kunt dit bedrag gebruiken om je huis levensloopbestendig te maken en/of als extra inkomen.


Zelf bouwen

Kun je geen andere woning vinden, maar wil je niet blijven zitten waar je nu zit? Als je financiële positie het toestaat, kun je ook een levensloopbestendig huis zelf bouwen. Er zijn meerdere spelers op de markt die hiervoor kant-en-klare conceptwoningen aanbieden. Houd er rekening mee dat die niet goedkoop zijn, want ook de grond moet gekocht worden en bouwrijp gemaakt. Toch is een conceptwoning vaak nog een stuk goedkoper dan wanneer je zelf een aannemer en architect inschakelt.


Huren

Naast verbouwen, verkopen en kopen is ook huren een optie. Misschien kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie. De huurprijzen zijn daar vaak aanzienlijk lager dan van huizen in de vrije sector. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn er bijvoorbeeld inkomensgrenzen.


Schakel Fundament Advies in

Welke oplossing bij jouw of jullie situatie past, hangt af van je voorkeuren en financiële mogelijkheden. Wil je hierover sparren met een expert? Schakel Fundament Advies in, wij gaan graag met je in gesprek!