Klussen en verbouwen: de financiering en verzekeringen


Door Lizanne van Leeuwen, 21 June 2021

Ga je binnenkort aan de huis klussen of staat er een verbouwing gepland? Dan ben je niet de enige! Dit jaar gaan veel woningbezitters hun huis verder verfraaien. Hoe financier je de verbouwing en wat moet je weten over verzekeringen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!


Maak een draaiboek en kosteninschatting

Een goed draaiboek is het halve werk. Maak een realistische inschatting van de werkzaamheden en noteer voor elke klus wat je nodig hebt aan materialen. Dat maakt het gemakkelijker om een begroting te maken. Vraag eventueel een offerte op bij een aannemer als je de verbouwing of klussen (deels) uitbesteedt. Reken liever iets ruimer dan krapper. Er kan altijd iets tegenzitten. Stel een draaiboek op met alle klussen die gedaan moeten worden en houd er rekening mee dat het gemakkelijker is om van boven naar beneden te werken in de woning. Controleer of je voor de verbouwing een vergunning van de gemeente nodig hebt.


Verbouwing financieren

Weet je al hoe je de klussen of verbouwing gaat financieren? Als je spaargeld hebt, kun je dat gebruiken. Spaargeld op de bank laten staan levert je (nagenoeg) niets op. Met een verbouwing wordt je huis meestal meer waard. Dat rendement zie je zeker terug als je duurzame maatregelen neemt, omdat je dan direct bespaart op toekomstige uitgaven voor energiekosten.

Heb je geen, of niet voldoende, spaargeld? Misschien is het mogelijk je hypotheek te verhogen. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, de kans is dan ook groot dat je overwaarde hebt. Als je huis door de verbouwing meer waard wordt, is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen.

Een andere optie is om een lening af te sluiten. Daar betaal je weliswaar rente over, die hoger is dan de hypotheek, maar je mag deze onder voorwaarden aftrekken.


Check je verzekeringen

Let op! De dekking van een opstalverzekering is vaak te beperkt als er tijdens het klussen of verbouwen schade ontstaat. Deze premie wordt namelijk berekend op basis van het normale gebruik van je woning. Wanneer je besluit om te gaan breken en bouwen, zijn er meer risico’s. Daarom kan het verstandig zijn om een CAR-verzekering af te sluiten. Deze ‘Construction Allrisk’ verzekering dekt vaak wel schades die tijdens een verbouwing ontstaan.

Helpen familie of vrienden je tijdens de verbouwing? Hun eigen aansprakelijkheidsverzekering dekt vaak de schade die zij veroorzaken. Vraag hen om dit na te vragen bij hun adviseur zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.


Meer informatie

Wil je meer weten over de financiering van je verbouwing? Weet je zeker dat je voldoende verzekerd bent? Neem contact met ons op, wij zetten alles graag voor je op rij.