Pensioen: van AOW-uitkering tot aanvullende producten en het pensioengat


Door Richard Steffers, 21 September 2021

Weet jij precies hoe het ervoor staat met je pensioen? Veel mensen hebben geen zin om zich er écht in te verdiepen. Het onderwerp wordt gemeden, maar dat kan later helaas vervelende gevolgen hebben. Zoals het betalen van je woning. Kun je nog wel in het huis blijven wonen als je gepensioneerd bent?


De AOW-uitkering

Als je met pensioen gaat heb je waarschijnlijk recht op AOW. De hoogte van een AOW-uitkering bedraagt per maand netto € 1.226,60 voor alleenstaanden en € 1.677,10 voor samenwonenden of gehuwden. Je hebt recht op een volledige AOW-uitkering als je in de 50 jaar voordat je met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Als je tijdelijk in het buitenland hebt gewoond op verzoek van een werkgever dan krijg je ook een volledige uitkering als je aan de voorwaarden voldoet. De kans is groot dat alleen de AOW-uitkering niet toereikend is om de huidige levensstandaard te behouden. Deze uitkering wordt daarom vaak aangevuld met een werkgeverspensioen of andere pensioenproducten.


Werkgeverspensioen

Als je wil blijven leven zoals je gewend bent heb je waarschijnlijk een aanvullend pensioen nodig. Bouw je pensioen op via je werkgever? Op de website van mijnpensioenoverzicht zie je hoe hoog je inkomen naar verwachting is nadat je bent gepensioneerd. De bedragen zijn een schatting en houd er rekening mee dat geld later minder waard kan zijn dan nu. Het leven wordt ieder jaar immers een stukje duurder.


Overige pensioenproducten

Niet alle werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan. Ook zzp’ers en ondernemers moeten zelf voor hun pensioen zorgen. Daarvoor zijn overige pensioenproducten ontwikkeld, zoals een lijfrente. Deze aanvullende producten zie je niet terug in mijnpensioenoverzicht. De bank of verzekeraar stuurt je wel regelmatig een overzicht.


Het pensioengat

Omdat alle pensioenregelingen anders zijn, kun je een pensioengat hebben. Dat is vaak het geval als je tijdens je werkende leven verschillende werkgevers hebt gehad. Of minder dan 40 jaar aan pensioenpremie hebt betaald. Je pensioenregeling kan ook gebaseerd zijn op een middelloonregeling, waarbij de uitkering wordt gebaseerd op het gemiddelde salaris tijdens je werkzame leven. Dat bedrag kan een stuk lager zijn dan je laatst verdiende inkomen.

Heb je een pensioengat? Met aanvullende pensioenproducten en lijfrentes kun je extra sparen en het ‘gat’ dichten.


Belastingvoordeel

Het is fiscaal vaak voordelig om geld over te hevelen naar een pensioenproduct, zoals een lijfrente. De hoogte van dit bedrag wordt jaarruimte genoemd. Als je al eerder een pensioentekort had, mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.


Aflossen van de hypotheek en andere schulden

Om later meer besteedbaar inkomen over te houden, kan het interessant zijn om schulden zoals de hypotheek, eerder af te lossen. Daardoor dalen je maandelijkse kosten. Realiseer je goed dat wanneer je al je spaargeld in het huis stopt, je dit nergens anders meer voor kunt gebruiken. Behalve als je je huis verkoopt.


Welke oplossing past bij jou?

Wil je weten of je voldoende inkomen hebt nadat je bent gepensioneerd? En of je jaarruimte hebt en hoe je die kunt benutten? Bij Fundament Advies helpen we je hier graag bij! Neem contact met ons op en maak een persoonlijke afspraak met één van onze adviseurs.