Dit moet je weten over de verhuurhypotheek


Door Liesbeth Wageveld, 1 maart 2022

Koop je een woning als belegging? Dan hoort daar vaak een verhuurhypotheek bij. Deze hypotheekvorm is geschikt voor verschillende doelgroepen. Zo wordt de verhuurhypotheek niet alleen afgesloten door vastgoedbeleggers die een aankoop doen voor de verhuur, maar ook door ouders die een woning kopen voor hun studerende kind. Wij leggen uit welke opties er zijn. Bij Fundament Advies krijg je altijd onafhankelijk advies en zetten we alle verschillende aanbieders voor je op een rij.


Inkomsten uit verhuur

De verhuurhypotheek is iets anders dan de eigenwoninghypotheek. Deze hypotheek wordt verstrekt aan vastgoedbeleggers die een tweede woning kopen voor de verhuur, iets wat niet altijd mogelijk is bij een eigenwoninghypotheek. Dan is namelijk expliciet toestemming nodig van de geldverstrekker. De aanbieders waar je terecht kunt voor een verhuurhypotheek doen een inschatting van de te verwachten opbrengsten uit de verhuur.


Verhuurhypotheek voor een studerend kind

Het vinden van een geschikte en betaalbare studentenkamer is in de meeste steden een enorme uitdaging. Sommige ouders kiezen er daarom voor om een woning te kopen waarin hun studerende kind tijdens de studie kan wonen, eventueel met één of meerdere huisgenoten. De financiering gebeurt vaak deels met eigen geld en deels met een verhuurhypotheek. Als investering is dit bovendien heel interessant: er komen inkomsten uit de verhuur en eventuele verkoop in de toekomst.


Verhuurhypotheek voor ouders die hun koophuis willen huren

De maandelijkse inkomsten kunnen voor gepensioneerden soms behoorlijk tegenvallen. Er blijft minder geld over om te besteden, waardoor het soms lastiger wordt om in het eigen koophuis te blijven wonen. Bij verkoop komt er weliswaar vermogen vrij, maar een andere fijne huurwoning vinden is vaak lastig. Daarom is het mogelijk voor kinderen om te investeren in het huis van hun ouders, waarbij vaak meer rendement zit dan op een spaarrekening. Het is mogelijk om deze investering te doen met eigen geld of om een deel van de aankoopprijs te lenen met een verhuurhypotheek.


Verhuurhypotheek voor ondernemers

Ben je zzp’er of heb je een eigen bv? Dan moet je zelf voor pensioenopbouw zorgen. Investeren in vastgoed is één van de manieren om dat te doen. Dat kan een woning zijn voor bijvoorbeeld kinderen of ouders, of een investering in commercieel vastgoed zoals winkelpanden, kantoorruimtes of horecapanden.

Wil je meer informatie over de verhuurhypotheek? Neem dan contact op met Fundament Advies! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden, voorwaarden en laten je het verschil zien tussen de verschillende aanbieders.