De impact van de oorlog op verzekeringen


Door Steven Biemond, 5 maart 2022

Het komt misschien niet direct in je op, maar de oorlog in Oekraïne heeft ook impact op Nederlandse verzekeraars en hun verzekerden. Wij leggen uit hoe dit zit en waar je rekening mee moet houden.


Reisverzekering

Voor Oekraïne geldt op dit moment een negatief reisadvies en is de kleurcode rood. De reisadviezen in omringende landen en Rusland zijn tevens aangescherpt. Kies je ervoor om toch af te reizen naar één van die bestemmingen? Houd er dan rekening mee dat je je niet kunt beroepen op de reisverzekering als er iets gebeurt dat te maken heeft met de oorlog. Een beroep doen op je annuleringsverzekering is ook niet mogelijk, de reis kan soms wel worden omgeboekt.


Autoverzekering en woonverzekeringen

Mocht je afreizen naar Oekraïne om bijvoorbeeld familie op te halen, dan wordt eventuele schade aan je auto veroorzaakt door de oorlog niet gedekt. Hulp ter plaatse bieden is voor de verzekeraar ook onmogelijk. Neem je vluchtelingen in huis of stel je een tweede woning ter beschikking? Dan ben je niet altijd verzekerd voor eventuele schade. Informeer bij je verzekeraar. Het kan ook nodig zijn om je verhuurder of hypotheekverstrekker op de hoogte te brengen wanneer je vluchtelingen onderdak biedt.


Levensverzekering

Sommige levensverzekeringen keren niet uit als het overlijden een gevolg is van oorlogshandelingen, bijvoorbeeld als je in een gebied verblijft met een negatief reisadvies. Nederlandse militairen op vredes- of humanitaire missie zijn hiervan uitgezonderd, zij vallen onder een speciale regeling.

Verzekeraars hanteren eigen voorwaarden. Daarom is het verstandig om bij twijfel contact op te nemen met je tussenpersoon. Heb je verzekeringen lopen via Fundament Advies? Wij helpen je graag verder. Meer informatie vind je ook op deze pagina van het Verbond van Verzekeraars.