Stijgende hypotheekrente vooral nadelig voor starters


Door Niek de Bruin, 0 maart 2022

De hypotheekrente is jarenlang historisch laag gebleven. We wisten dat de rente ooit weer zou gaan stijgen en dat moment is inmiddels aangebroken. Het tempo waarin de rente stijgt is sinds de kredietcrisis niet meer voorgekomen. En die stijging heeft gevolgen, vooral voor kopers en nog specifieker voor starters op de woningmarkt. Laat je goed informeren, ook als je enkele maanden geleden nog een hypotheekgesprek hebt gehad. Door de gestegen rentes kan je financiële plaatje er nu heel anders uitzien.


Starters en doorstromers

Starters die nu een woning kopen voelen direct de gevolgen van de gestegen hypotheekrente. Het bedrag dat zij kunnen krijgen voor een financiering daalt door de hogere rente. Dat verschil kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Maar ook doorstromers worden geraakt, al is dat effect vaak beperkter omdat zij het kunnen compenseren met de overwaarde uit een vorige woning. En een groot deel van de doorstomers profiteert nog steeds: in de tijd waarin zij hun huidige hypotheek afsloten waren rentes van 3, 4 of 5 procent nog heel gewoon.


Oversluiten van de hypotheek

Ondanks de gestegen hypotheekrentes is deze nog steeds laag, waardoor het voor woningbezitters interessant is om de hypotheek nu tegen een gunstiger percentage over te sluiten. Zeker nu de hypotheekrente begint te stijgen en het onzeker is of deze stabiliseert of juist niet, is de vraag naar oversluiten toegenomen.


Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent en plan een gesprek in met één van de adviseurs van Fundament Advies.