Hypotheekrente stijgt verder door


Door Richard Steffers, 1 mei 2022

De hypotheekrente blijft stijgen. In vergelijking met eind 2021 is het verschil inmiddels opgelopen tot meer dan 1,5%. De oorzaak? Hoge energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de toenemende inflatie. Onzekerheid over de toekomst heeft daardoor direct effect op de huizenmarkt. Hoewel de rente altijd fluctueert, zien we dat de deze gemiddeld gezien behoorlijk is gestegen in de eerste vier maanden van dit jaar.


Oorzaken stijging hypotheekrente

Naast de eerdergenoemde oorzaken speelt ook het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een rol in de stijging van de hypotheekrente. Omdat de ECB van plan is om minder staatsobligaties op te kopen en de rente wil verhogen, drijft dit soort berichten de kapitaalmarkt verder op. Dat komt doordat de hoogte van de hypotheekrente nauw samenhangt met die op de kapitaalmarkt. Als die rente stijgt, volgt de hypotheekrente vrij snel daarna. Het is de reden waarom de meeste banken hun rente de afgelopen maanden (meerdere keren) hebben verhoogd.


Kom juist nu in actie

Hoewel de hypotheekrente is gestegen, is deze nog altijd historisch laag. Nu is hét moment om in actie te komen. Wil je jouw hypotheek oversluiten voordat de rente verder stijgt? Of sta je op het punt om een huis te kopen? Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent en plan een gesprek in met één van de adviseurs van Fundament Advies. Wij staan ook voor je klaar met advies als je een andere vraag hebt over je lopende of nieuwe hypotheek.