Duurzaam beleggen: wat is het en hoe werkt het?


Door Bram Faasse, 27 June 2022

Duurzaam beleggen is een hot topic. Steeds meer beleggers kiezen bij voorkeur voor een duurzamere portefeuille. Het aanbod aan duurzame beleggingen neemt toe, al is het voor banken en vermogensbeheerders nog steeds een relatief nieuw fenomeen. Wij leggen je uit wat duurzaam beleggen precies is en hoe het werkt.


Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen houdt rekening met de belangen van mens, dier en natuur. Het is een vorm van beleggen waarbij niet alleen het rendement voor jezelf, maar ook dat voor de wereld centraal staat. Bij het kiezen van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen wordt steeds gekeken naar de meest 'groene' vorm. Daarmee maak je een positieve impact en beleg je met een gerust hart in een beleggingsproduct waar je achter staat. Duurzame beleggers weten meestal precies waarin ze niet willen investeren: woekerleningen, gokken en bedrijven die geen rekening houden met het welzijn van de aarde, mens en dier bijvoorbeeld.


Hoe werkt duurzaam beleggen?

Eigenlijk op dezelfde manier als 'gewoon' beleggen: je investeert in beleggingen en wacht af of deze rendabel zijn. Duurzaam beleggen wordt steeds vaker aangemoedigd, omdat meer mensen behoefte hebben aan een duurzamere maatschappij. Er komen meer opties bij banken en vermogensbeheerders om te investeren in speciale duurzame portefeuilles. Bovendien kan duurzaam beleggen ook fiscaal voordeliger uitpakken.

Check bij de aanbieder goed welke criteria zij hanteren voor iets een duurzame belegging genoemd mag worden. Dat verschilt namelijk nogal. Zet in ieder geval voor jezelf alvast op een rij waarin je wel of juist niet wil investeren.

Wil je meer weten over duurzaam beleggen? Neem contact met ons op!