Hoe goed zijn jouw zonnepanelen verzekerd?


Door , 4 september 2022Heb jij zonnepanelen op je dak of ben je van plan om deze aan te schaffen? Eén op de drie woningeigenaren weet niet of en hoe deze zijn verzekerd. Bij eventuele schade is het prettig om op voorhand te weten wat er precies door de verzekeraar wordt gedekt.

Zonnepanelen en de opstalverzekering

Het verzekeren van zonnepanelen valt onder de opstalverzekering die ook andere schade aan de woning vergoedt. De dekking, maximaal verzekerde bedragen en het eventuele eigen risico zijn per verzekeraar verschillend. Dat geldt ook voor de misgelopen opbrengst als zonnepanelen kapot zijn. Heeft jouw woning (deels) een plat dak waarop panelen liggen? In de meeste verzekeringsvoorwaarden staat dat zonnepanelen zijn meeverzekerd die ‘nagelvast’ zitten op het huis. Dat is niet het geval bij panelen op een plat dak, wat discussies op kan leveren of deze wel zijn meeverzekerd.

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je huurwoning? Dan moeten de panelen worden meeverzekerd op de inboedelverzekering. Als de verhuurder zorgt voor plaatsing is deze verantwoordelijk voor een goede verzekering.

Schade voorkomen

Om schade aan zonnepanelen te voorkomen is het in alle gevallen verstandig om voor plaatsing de dakconstructie te laten inspecteren. Laat de panelen leggen door een vakman zodat er geen installatiefouten worden gemaakt.

Voorkom financiële verrassingen achteraf en controleer de dekking van je verzekering als je zonnepanelen hebt of wil aanschaffen. Fundament Advies vertelt je graag meer!