Verduurzamen van beleggingsonroerend goed wordt steeds belangrijker


Door Liesbeth Wageveld, 5 december 2022

Het tijdig plannen van het verduurzamen van de vastgoedportefeuille wordt een stuk belangrijker door de wettelijke eisen. Om Nederland steeds duurzamer te maken, stelt de overheid het vanaf 1 januari 2023 verplicht om voor ieder kantoor (groter dan 100 m2), een energielabel C te hebben. Dit label staat gelijk aan een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Wanneer een kantoor nog niet aan deze milieueisen voldoet, mag het niet meer als kantoor gebruikt of verhuurd worden.

Nog geen energielabel?

Is er op dit moment nog geen energielabel? Dan moet een energieadviseur eerst een bezoek brengen en een labelberekening maken. Dit resulteert in het toekennen van een energielabel A t/m C (energiezuinig kantoor) of D t/m G (niet energiezuinig). In het laatste geval is het nodig om actie te ondernemen om minstens tot energielabel C te komen. De gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd, is de handhaver en treedt op bij overtreding.


Verhuurverbod

Ook voor de verhuur van slecht geïsoleerde woningen (met energielabel E,F of G) komt er in 2030 waarschijnlijk een verhuurverbod. Beleggers in vastgoed worden daarom sterk gestimuleerd om panden te (gaan) verduurzamen. Het verduurzamen van panden is over het algemeen goed te financieren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Norbert de Boer of Liesbeth Wageveld. Wij denken graag mee!