Oversluiten, middelen of verhuizen?


Door Richard Steffers, 1 juni 2018
Verhuizen? Ik wil eigenlijk alleen minder rente betalen!

'Oversluiten joh, je moet gewoon oversluiten!'

Herken je het advies? Je hebt het vast wel al een paar keer gehoord. Je krijgt hypotheekadvies op feestjes, langs de lijn van het sportveld of tijdens een avondje met vrienden in de kroeg. Degenen die al overgesloten hebben, adviseren iedereen die het horen wil om direct over te sluiten. Degenen die niet oversluiten, hebben het vooral over de boeterente. En dan krijg je misschien ook nog het advies om ‘gewoon maar te verhuizen’. Maar je wil (misschien) helemaal niet verhuizen. Minder betalen - zonder boete - dat zou natuurlijk wel fijn zijn. Belangrijkste is dat je wilt weten hoe het precies zit en wat voor jou de mogelijkheden zijn. En dat hoor je natuurlijk niet aan de bar of langs de lijn!

Een paar feiten op een rijtje:

We hebben te maken met een historisch lage hypotheekrente! En veel mensen betalen echt te veel rente.

Bij oversluiten moet je altijd een boeterente betalen. Waarom? Heel simpel. De bank loopt geld mis als jij een andere hypotheek afsluit en wil daarvoor gecompenseerd worden.

Het is gewoon een heel goed idee om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Als het je geen besparing oplevert dan weet je tenminste waarom en dat geeft rust. Je hebt op basis van de juiste gegevens een besluit genomen over je hypotheek. (En je hebt een duidelijk weerwoord op alle hypotheekadviezen aan de bar, langs de lijn en op de verjaardag van ome Kees)

Bij Fundament adviseren we je graag over wat de mogelijkheden zijn. Hoe we dat aanpakken? Gewoon zoals je dat van ons gewend bent. Duidelijke stappen, eerlijke informatie en een onafhankelijke advies!

We brengen eerst alle financiële zaken in kaart:
  1. Wat is de boete om van je huidige rente af te komen? Dit vraag je op bij je hypotheekverstrekker.
  2. Wat is je woning waard? Laat je makelaar langskomen voor een indicatie.
  3. Wat is de hoogte van je hypotheek ? Als je overwaarde op je huis hebt, kan je de boete misschien mee financieren in je nieuwe hypotheek.


Hiermee gaan we rekenen en dan komen we op een van de volgende adviezen uit:

Oversluiten

Stel:

Bij oversluiten van je hypotheek is de boeterente € 15.000 en verlagen de maandkosten met € 400. De looptijd van de hypotheek is 10 jaar. Dan bespaar je in die 10 jaar € 48.000 op je hypotheeklasten. Na aftrek van de boeterente heb je € 33.000 bespaard.

Rentemiddeling

Stel:

De looptijd van je huidige hypotheekrente is nog 6 jaar. Je betaalt 5 % rente, terwijl de rente nu op 2,5 % staat. Als jij oversluit, loopt de bank dus 15 % (6 x 2,5 %) mis. Als je via rentemiddeling een nieuwe hypotheek afsluit, wordt de nieuwe rente als volgt berekend:

Je sluit een nieuwe hypotheek met een looptijd van 20 jaar af tegen 3 % rente. Dan wordt de 15 % die de bank misloopt, uitgesmeerd over die 20 jaar. Dat wordt dan 0,75 %. De nieuwe rente wordt 3 % rente + 0,75 % = 3,75 % in plaats van 5 %.

Toch ook een stevige besparing!

Verhuizen

Wanneer oversluiten en rentemiddeling niet de besparing oplevert die je zou willen, dan is er altijd de mogelijkheid om te verhuizen. Bij verkoop van je huis los je in één keer – boetevrij(!) je huidige hypotheek af en ben je vrij om een nieuwe hypotheek af te sluiten, tegen de huidige hypotheekrente.


Benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? We praten je graag bij over jouw hypotheek!