​Jouw woning en de hypotheek in 2019


Door Richard Steffers, 20 December 2018


Ook in 2019 zijn er weer allerlei wijzigingen die invloed hebben op jouw hypotheek. Zowel positieve als negatieve. Juist in een tijd waarin je een hypotheek zelf online kan afsluiten, is het is belangrijk om goed advies in te winnen. Als je bijvoorbeeld een verkeerde keuze maakt qua looptijd van jouw lening, zou het zomaar kunnen dat de rente over je hele hypotheek ineens niet meer aftrekbaar is. Hetzelfde geldt voor het foutief invullen op je belastingaangifte. In zo’n geval kost je huis ineens een heel stuk meer.

Een aantal zaken die wijzigen in 2019 zijn :

  • De grens voor het kopen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie stijgt volgend jaar naar €290.000,-. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde in de maanden juni, juli en augustus. Bij energiebesparende maatregelen ligt de grens zelfs op €307.400,-. De premie voor de NHG-garantie daalt van 1,0% naar 0,9%.
  • Voor een aantal huishoudens worden in 2019 de financieringsmogelijkheden iets ruimer. Met name alleenstaanden en gezinnen met een modaal dubbel inkomen gaan er volgend jaar op vooruit. Dit betekent in de praktijk dat zij iets meer kunnen lenen ten opzichte van 2018.
  • De maximale hypotheekrenteaftrek in de 4e schijf daalt verder naar 49%. Dit maximum daalt stapsgewijs naar 36,9% in 2023. Dit heeft als gevolg dat de nettolasten van een hypotheek zullen gaan stijgen.
  • Het eigenwoningforfait zal de komende jaren gaan dalen. Het huidige tarief van 0,70% (woningwaarde tussen €75.000 en €1.060.000) zal volgend jaar 0,65% zijn en verder dalen naar 0,45% in 2023. De stijgende huizenprijzen zorgen wel voor een hogere WOZ-waarde en doen daarmee dit voordeel zeer waarschijnlijk teniet.

Kortom, een goed advies blijft noodzaak. Gemaakte keuzes aan het begin werken de jaren erna door in de maandlasten. Ben je in het huwelijk getreden na 1 januari 2018? Ben je gaan samenwonen of koop je een huis met iemand die een starter op de woningmarkt is? Door allerlei wetswijzigingen zijn gemaakte keuzes in de aangifte straks niet meer terug te draaien. Zowel de voor- als nadelen bij een verkeerde keuze kunnen financieel enorm zijn.

Bij Fundament geven je graag advies. Maak vrijblijvend een afspraak voor een informatief gesprek over jouw hypotheek.