Veranderingen voor de hypotheekregels in 2020


Door Richard Steffers, 15 December 2019

Ben je van plan om binnenkort een woning te kopen? Dan is het goed om rekening te houden met veranderingen in de hypotheekregels vanaf 2020. Want ook komend jaar gaan er weer een aantal zaken veranderen. Wat hetzelfde blijft is het maximaal financieren van 100% van de waarde van je huis. Bijkomende kosten, zoals de makelaarskosten en overdrachtsbelasting, komen nog steeds voor eigen rekening.

Meer lenen voor tweeverdieners

Veel tweeverdieners mogen in 2020 meer lenen voor de aankoop van een woning. Vanaf het nieuwe jaar telt het inkomen van de minstverdienende partner voor 80% (in plaats van de 70% die het nu is) mee om de woonquote vast te stellen. Dit is het deel van het gezamenlijke inkomen dat uitgegeven mag worden aan de woonlasten.

Energiebesparende maatregelen worden beloond

Hoewel de bijkomende kosten nog steeds voor eigen rekening komen in 2020, is er één uitzondering die het mogelijk maakt om maximaal 6% van de woningwaarde extra te lenen. Dat kan namelijk als je hiermee energiebesparende maatregelen bekostigt. Voorwaarde is dat je minimaal € 33.000 bruto per jaar verdient.

In 2020 is het daarnaast een optie om maximaal € 25.000 extra te lenen voor nul-op-de-meter-woningen. Deze leveren evenveel of meer energie dat er wordt verbruikt. Je wekt dus zelf de energie op die jij voor het huishouden nodig hebt.

Voor een energieneutrale woning kun je maximaal € 15.000 extra lenen. Hierbij wordt alleen de energie opgewekt die nodig is voor het verwarmen van het huis en het water. Informeer gerust naar de overige alternatieve leenmogelijkheden om je huis zo energiebesparend mogelijk te maken.

Veranderingen in de hypotheekrenteaftrek

Dankzij de hypotheekrenteaftrek betaal je minder belasting, omdat de rente over je schuld wordt afgetrokken van het inkomen. Jaarlijks wordt de hypotheekrenteaftrek met een half procent verlaagd. Dit is in 2014 van start gegaan en vanaf 2020 gaat het nog sneller. Je kan dan nog maximaal 46% van de betaalde hypotheekrente aftrekken. Wie meer dan € 68.507 verdient, gaat dit duidelijk voelen in de portemonnee. Bekijk de uitgebreide toelichting over het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek op de site van de Rijksoverheid.

Verhoging van de NHG-kostengrens

Goed nieuws voor kopers die een hypotheek met NHG willen afsluiten. De kostengrens gaat in 2020 omhoog naar € 310.000. Voor woningen waarbij energiebesparende maatregelen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600.

Wil je meer weten over alle veranderingen in 2020? Neem contact met ons op!