Overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht voor NHG-hypotheken


Door Richard Steffers, 22 January 2020

Vanaf 1 januari 2020 is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht voor huiseigenaren met een bestaande hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zij mogen de verzekering opzeggen, zonder dat dit consequenties heeft voor de Nationale Hypotheekgarantie. Toch kan het in veel gevallen verstandig zijn om de ORV door te laten lopen.

NHG informeert verzekerden zelf niet

NHG informeert bezitters van een hypotheek met NHG zelf niet over het vervallen van de ORV-verplichting. Twijfel je over het opzeggen van deze verzekering? Dan is het verstandig om hiervoor een afspraak te maken met een adviseur. Wij maken inzichtelijk welke gevolgen het opzeggen van de ORV kan hebben. Een overlijdensrisicoverzekering biedt vaak meer voordelen dan alleen de zekerheid van dekking door de NHG. Let wel op dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het wijzigen van je overlijdensrisicoverzekering die aan de hypotheek is verpand.

Financiƫle impact van overlijden

Wanneer een van de partners komt te overlijden, is de impact vaak fors. Met het wegvallen van een inkomen, kan het lastiger worden om aan de hypotheekverplichting te blijven voldoen. Een ORV ondervangt dit, zodat nabestaanden een uitkering ontvangen waardoor de hypotheeklasten deels worden voldaan of zelfs helemaal wegvallen. Sommige hypotheekverstrekkers eisen overigens nog steeds dat er een ORV wordt afgesloten, los van de NHG.

Neem contact met ons op, wij vertellen graag meer