Wat gebeurt er nu met de hypotheekrente?


Door Richard Steffers, 14 July 2020

De hypotheekrente wijzigt continu en het is de afgelopen maanden dan ook spannend geweest wat de invloed van de coronacrisis hierop zou zijn. In eerste instantie zagen we na ruim 2 maanden, voor het eerst in lange tijd, een lichte stijging. Rentes wijzigen echter continu, dus er zijn alweer geldverstrekkers die het inmiddels naar beneden hebben bijgesteld. Maar ook wanneer de hypotheekrente licht stijgt is dat geen reden voor paniek.


Kleine en grote stijgingen

We zien grote verschillen in de rentestijgingen. Bij sommige aanbieders zijn de rentes nauwelijks gestegen, anderen hebben de rente behoorlijk verhoogd. Met uitschieters van 0,5% tot 0,75%. Sommige geldverstrekkers hebben die alweer naar beneden bijgesteld. Toch is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Wanneer je voor 20 jaar de rente vastzet betaal je nu namelijk nooit meer dan 3%. Dik 10 jaar geleden, in 2008, was dat nog ongeveer 5,5%. En ook toen waren de huizenprijzen behoorlijk hoog.


Komt de laagste rente ook van de beste aanbieder?

Het korte antwoord: niet altijd. Wanneer je een huis koopt ben je misschien geneigd om vooral te kijken naar de hoogte van de hypotheekrente. Toch is die aanbieder met de laagste rente niet altijd de beste keuze. De voorwaarden van de hypotheek zijn namelijk ook belangrijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij extra of tussentijds aflossen, is er een mogelijkheid om een overbruggingskrediet af te sluiten en wat is de geldigheidsduur van de offerte?


Laat je goed voorlichten

De meeste mensen kopen hooguit een paar keer in hun leven een huis. Daarom is het belangrijk om je goed voor te laten lichten. Sluit niet zomaar een hypotheek af bij bank A met de laagste rente. Een extern en onafhankelijk adviseur zoekt samen met klanten uit welke opties en aanbieders er zijn, licht deze toe en helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Fundament Advies is gespecialiseerd in het geven van hypotheekadvies en weet alles over hypotheekrentes. Neem gerust contact met ons op, we vertellen graag meer.