Oversluiten van mijn hypotheek: is dit verstandig?


Door Richard Steffers, 4 juli 2020

“Is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten met deze lage rente?” Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag aan onze adviseurs op dit moment. Het antwoord hierop is voor iedereen anders. Of oversluiten interessant is, verschilt per individuele situatie. Er zijn veel afwegingen die we moeten maken voordat dit duidelijk is. We proberen je hierover iets meer uit te leggen.


Wat is oversluiten precies?

Zodra je een hypotheek afsluit spreek je met je geldverstrekker een periode af waarover je de rente vastzet, dat noemen we een rentecontract. Wanneer de rente op een bepaald moment lager is, wil je daarvan profiteren. Dat betekent wel dat je het bestaande rentecontract moet afkopen. Wanneer je dat doet ga je dus de hypotheek oversluiten. Of het voor jou interessant is hangt af van de toekomstplannen, hoogte van de boete in het contract en de nieuwe rente. Kort gezegd: verdien je de kosten binnen een redelijke periode terug? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, dan kan oversluiten absoluut interessant zijn.


Oversluiten en verbouwen

We zien vaak dat het moment van oversluiten wordt gecombineerd met een eventuele verbouwing die al langer op de planning stond. Dat geldt ook voor eventuele investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Met deze historisch lage hypotheekrente ervaren wij dagelijks dat onze klanten de komende jaren lagere lasten kunnen hebben, eindelijk die verbouwing realiseren, de waarde van hun woning daarmee vergroten en meer zekerheid krijgen in hun financiële plannen.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is? Ga eens in gesprek met Fundament Advies over de verschillende opties!