De aflossingsvrije hypotheek: dit moet je weten en regelen


Door Richard Steffers, 20 July 2020

Een grote groep Nederlanders heeft nog steeds een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Sommige mensen lopen hierdoor meer financiële risico’s en daarom is het goed om daarover eens met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, roept iedereen met een aflossingsvrije hypotheek zelfs op om hier eens goed naar te kijken.


Aflossingsvrij moet wel afgelost worden

Hoewel de naam anders doet vermoeden, willen hypotheekverstrekkers toch echt dat je hypotheek helemaal wordt afgelost wanneer je hypotheek eindigt. De term ‘aflossingsvrij’ is wat dat betreft verwarrend. Omdat een (deels) aflossingsvrije hypotheek lage(re) maandlasten met zich meebrengt, hebben veel Nederlanders voor deze hypotheekvorm gekozen. Wie na 2012 een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, kan de hypotheekrente niet meer aftrekken. Wil je aan het einde van de looptijd in je huis blijven wonen, dan moet je het restant uit eigen zak betalen. Maar daar zijn veel Nederlanders zich volgens minister Hoekstra niet van bewust.


Hogere woonlasten

Het is dus verstandig om met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Zeker wanneer deze binnen nu en 15 jaar afloopt. Eind 2019 waarschuwde de AFM er al voor dat de einddatum voor veel huiseigenaren samenvalt met hun pensionering en het verlies van recht op hypotheekrenteaftrek. Vaak hebben zij op dat moment bovendien minder inkomsten. In combinatie met hogere woonlasten kan hen dat in de problemen brengen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.


Moet ik nu actie ondernemen?

Niet alle aflossingsvrije hypotheken zorgen voor problemen. Maar omdat er meer risico’s aan kleven, is het wel verstandig om een bewuste keuze te maken over het voortzetten ervan. Het is handig om alvast, samen met een adviseur, te kijken naar het afsluiten van een andere hypotheek waarbij je wel aflost. Of te bespreken om je spaargeld in te zetten en alvast een deel van de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Of het verstandig is om dat op dit moment te doen, is afhankelijk van de individuele situatie.

Weten waar je precies staat helpt je om een weloverwogen keuze te maken en op tijd maatregelen te treffen. Fundament Advies helpt je graag bij het maken van een analyse en zet alle opties voor je op een rij.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan!