Een huis kopen als samengesteld gezin


Door Richard Steffers, 2 oktober 2020

Heb jij en/of heeft je partner een of meerdere kinderen uit een eerdere relatie en wonen jullie samen? Dan vormen jullie een samengesteld gezin. Financieel gezien zorgt dat vaak voor meer uitdagingen, zeker als jullie van plan zijn om samen een huis te kopen. De alimentatie die aan de ex-partner(s) betaald wordt is bijvoorbeeld van invloed op de hoogte van de hypotheek. Wij leggen uit hoe het zit.


Partneralimentatie heeft invloed op hypotheek

Het is per bank verschillend hoe er wordt omgegaan met partneralimentatie. Het alimentatiebedrag heeft sowieso invloed op de hoogte van de hypotheek die je met een nieuwe partner af kunt sluiten. Dat komt omdat je netto minder overhoudt doordat je het alimentatiebedrag moet aftrekken van je inkomen. Het is niet zo dat wanneer je partneralimentatie ontvangt, automatisch een hogere hypotheek kunt afsluiten. Omdat dit geen zeker inkomen is en de hoogte ervan niet vaststaat, telt dit bedrag vaak niet, of voor een klein deel, mee bij het berekenen van de hypotheek. Je ex-partner kan bijvoorbeeld in een situatie terechtkomen waardoor de partneralimentatie aan jou niet meer betaald wordt. In dat geval valt een deel van je inkomsten weg.


Kinderalimentatie

De kinderalimentatie wordt niet meegenomen in de berekening van de hypotheek. Maar houd er rekening mee dat de hoogte hiervan wel kan veranderen als jullie een samengesteld gezin vormen. Zodra jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, wordt je partner automatisch stiefouder. Als stiefouder heb je in Nederland een verzorgingsplicht. Dit houdt in dat de ex-partner dan minder kinderalimentatie hoeft te betalen en jullie als samengesteld gezin minder inkomsten netto overhouden. Dit is overigens niet het geval als jullie ongehuwd samenwonen.


Hypotheekrenteaftrek en verzekeringen

Neem je verzekeringen goed onder de loep op het moment dat je gaat samenwonen met je nieuwe partner. Hoe zit het bijvoorbeeld met een levensverzekering? Voor wat betreft de hypotheekrenteaftrek is het redelijk eenvoudig. Als je al eerder gebruik hebt gemaakt van hypotheekrenteaftrek dan tellen die jaren gewoon mee als je met je nieuwe partner een huis koopt.


Wat is voor jullie nieuwe gezin het beste?

Wat voor jullie nieuwe gezin het meest verstandige is om te doen, verschilt per situatie. Er zijn in ieder geval behoorlijk wat aandachtspunten wanneer je als samengesteld gezin een hypotheek afsluit. Bij Fundament Advies zijn we op de hoogte van alle regels. We adviseren jullie graag over de mogelijkheden voor het afsluiten van een passende hypotheek. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.