Hypotheek voor starters in 2021


Door Richard Steffers, 17 December 2020

De huizenprijzen zijn hoger dan ooit en naar verwachting blijft dat voorlopig zo. Dat maakt het er als starter op de huizenmarkt niet gemakkelijker op om een woning te kopen. Het aanbod is beperkt en de prijzen zijn hoog. Toch is het zeker niet onmogelijk om toch een hypotheek te krijgen als starter voor de aankoop van je eerste huis. Bovendien profiteer je als jonge koper in 2021 van een aantal veranderingen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Geen overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen als je een woning koopt. Dat scheelt al snel duizenden euro’s. En de regeling geldt niet alleen voor starters, maar iedereen die nog geen 35 jaar is kan hiervan profiteren. Tot 31 maart 2021 maakt het niet uit wat de aankoopprijs van je nieuwe huis is, vanaf 1 april 2021 geldt de vrijstelling alleen voor woningen tot € 400.000. De Eerste Kamer heeft 15 december j.l. het voorstel hiervoor aangenomen.


Studieschuld weegt minder zwaar mee

Heb je een studieschuld? Bij het vaststellen van je maximale hypotheek weegt deze in 2021 minder zwaar mee. En dat is voor starters extra prettig. Op dit moment rekent de bank nog met een vast percentage. Volgens jaar wordt een gemiddelde over de afgelopen 5 jaar gebruikt voor de berekening. Dat is een gunstige ontwikkeling, zeker omdat de rente al jarenlang historisch laag is.


Grens NHG omhoog

De kostengrens voor hypotheken die worden afgesloten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat per 1 januari 2021 omhoog van € 310.000 naar € 325.00. Als je bepaalde energiebesparende maatregelen treft mag je zelfs tot € 344.500 lenen. Extra voordeel van een hypotheek met NHG: je betaalt tot wel 0,6% minder hypotheekrente.


Tweede inkomen wordt voor 90% meegeteld

Volgend jaar telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het vaststellen van de zogenaamde woonquote. Dat is het percentage van het gezamenlijke inkomen dat je aan woonlasten mag besteden. Op dit moment wordt het tweede inkomen nog voor 80% meegenomen. Het is niet gezegd dat jullie als tweeverdieners daardoor in 2021 een hogere hypotheek af kunnen sluiten. Het kan namelijk ook zijn dat jullie woonquote niet stijgt. Lees hier meer over de berekening van de woonlasten.


Extra mogelijkheden voor starters

Buiten al deze veranderingen zijn er nog meer mogelijkheden voor starters om een hypotheek voor hun huis rond te krijgen. Zo is er de starterslening voor extra financiële hulp. En misschien heb je ouders die je kunnen helpen met een schenking, lening of familiehypotheek.


Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor starters in 2021? Neem contact met ons op, wij adviseren je graag!