Wanneer stopt voor jou de aftrek van de hypotheekrente? Dit zijn de gevolgen!


Door Lizanne van Leeuwen, 3 februari 2021

Sinds 2001 mag je de hypotheekrente die je betaalt nog maar 30 jaar aftrekken. Inmiddels is het 2021 en daarom verdwijnt deze aftrekpost over 10 jaar al voor een grote groep huiseigenaren. Bovendien kan het zomaar gebeuren dat de hypotheekrenteaftrek nog eerder voor iedereen wordt afgeschaft. Als je een koopwoning hebt en de hypotheekrente niet meer mag aftrekken van de belasting scheelt dat al snel honderden euro’s per maand. Dat geldt zeker voor huiseigenaren die hun hypotheek tussentijds hebben aangepast en/of een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebben. Wat dat precies betekent, laten we zien in onderstaande voorbeelden.


Voorbeeld 1: je hebt een (deels) aflossingsvrije hypotheek

Stel dat je een huis hebt gekocht in 2001. Dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek over 10 jaar, in 2031. Wat kost dat als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt? We geven een rekenvoorbeeld:

Jeroen en Rens hebben in 2001 een hypotheek afgesloten van € 250.000. Ze lossen de helft hiervan af: € 125.000 dus. In 2031 hebben ze dan nog een schuld staan van € 125.000, waarover ze 3% rente betalen. Door het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek kunnen ze de € 3.750 niet meer aftrekken. Als zij nog wel een eigenwoningforfait zouden moeten betalen, zijn ze netto bijna € 1.400 per jaar meer kwijt.


Voorbeeld 2: je hebt de hypotheek tussentijds aangepast

Als je de lopende hypotheek in de tussentijd hebt aangepast, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, kun je ook te maken krijgen met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek.

Stel dat je in 2001 een huis hebt gekocht en in 2016 bent verhuisd naar een andere koopwoning. De kans is groot dat je de looptijd van je hypotheek opnieuw op 30 jaar hebt gezet. De totale looptijd komt dan weliswaar uit op 45 jaar, maar hiervan mag je nog steeds maar 30 jaar lang de rente aftrekken. Alleen als de lening voor het nieuwe huis hoger is, mag je over de verhoging opnieuw 30 jaar de rente aftrekken.


Voorbeeld 3: de eigen woning verhuist van box 1 naar box 3

Het kan gebeuren dat in een nieuw Regeerakkoord wordt afgesproken dat de eigen woning fiscaal verhuist naar box 3. Daarmee zou het recht op hypotheekrenteaftrek in een klap voor iedereen verdwijnen. Wanneer dit zonder aanvullende regelingen gebeurt, kost het volgens specialisten een gemiddelde huiseigenaar al snel tussen de € 100 en € 250 netto per maand.


Zelf actie ondernemen

Er is geen kant-en-klare oplossing voor het (mogelijk) wegvallen van het recht op hypotheekrenteaftrek. Maar zeker op de eerste twee scenario’s kun je zelf actie ondernemen. Als je al sinds 2001 een hypotheek hebt, heb je nog 10 jaar de tijd. Tenminste, als de regels in de tussentijd niet veranderen.

Wij nemen graag samen met jou de huidige hypotheeksituatie onder de loep. En laten je zien welke mogelijkheden er zijn om aanpassingen te doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan extra aflossen en sparen.

Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak!