Woningzoekers: zo laat je je niet gek maken!


Door Robert Rodrigo, 19 July 2021

De huizenprijzen stijgen nog steeds. Gemiddeld betaal je in Nederland nu meer dan € 400.000 voor een koopwoning. Het is voor veel woningzoekers niet gemakkelijk om een huis te bemachtigen, kopers bieden tegen elkaar op en proberen de verkopers te overtuigen door bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden te schrappen. En de markt blijft nog wel even oververhit. Wij leggen uit hoe je je niet gek laat maken in deze huizenmarkt en wat er aan de hand is.

Huizenprijzen stijgen met 11%

Eind vorig jaar voorspelde de ING dat de woningmarkt dit jaar zou stabiliseren. De Rabobank voorspelde juist dat woningen 5,5% in prijs zouden stijgen. Economen van beide banken zaten ernaast. De huizenprijzen stijgen in 2021 gemiddeld namelijk met zo’n 11%. Die gemiddelde koopwoning van € 400.000 wordt dit jaar dus ruim € 40.000 meer waard. Hoe is dit mogelijk? Dat heeft verschillende oorzaken. Zo zijn de leennormen versoepeld en hebben jonge huizenkopers veel voordelen. Zij hoeven bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen en houden daardoor meer geld over voor de woning. Daarnaast lijkt onze economie stevig te zijn en de werkloosheid daalt.


Een huis kopen op gevoel

Huizenprijzen worden ook opgedreven door psychologische aspecten. Want je koopt een huis niet alleen met je verstand, maar juist ook op gevoel. Er staan maar weinig huizen te koop en vaak zijn ze zo weg, de doorlooptijd is dus kort. Daardoor ontstaat een vorm van FOMO – Fear Of Missing Out. Woningzoekers willen de boot niet missen en gaan agressief bieden, waardoor de prijzen stijgen. Mensen zijn ‘kuddedieren’, we apen elkaar graag na. Dat effect zie je ook terug op de woningmarkt. In de financiële crisis raakte je je huis aan de straatstenen niet kwijt. De prijzen daalden en lagen zelfs bijna 25% lager dan 5 jaar ervoor. Nu gebeurt precies het omgekeerde.


3 tips voor woningzoekers

Maar hoe zorg je ervoor dat je je als woningzoeker niet gek laat maken en toch een huis bemachtigt? Wij geven 3 tips!

  1. Zet vooraf je wensen én financiële mogelijkheden op een rij. Als je weet wat je opties zijn kun je overtuigender en sneller beslissen. Bepaal wat je harde voorwaarden zijn en blijf deze principes hanteren. Is een huis eigenlijk net te duur? Of te klein? Jammer, maar het voldoet niet aan de harde voorwaarden. Laat je niet onder druk zetten door de verkopend makelaar.
  2. Geef elke woning waarin je interesse hebt een cijfer. Huizen die een 9 of 10 scoren zijn je droomwoning. Maar misschien is een huis dat aan je voorwaarden voldoet en een 7 krijgt, met wat aanpassingen ook heel leuk.
  3. Neem een kritisch persoon mee tijdens de bezichtiging. Iemand zonder belang bij de koop van het huis, maar die wel is begaan met jouw geluk. Deze bekende kijkt waarschijnlijk net anders naar de plus- of minpunten en kan jouw interesse relativeren.

Risico’s nemen

In deze huizenmarkt is overbieden eerder regel dan uitzondering. Ga je daarin mee? Realiseer je dan dat er financiële risico’s aan kleven. Het bedrag dat je overbiedt betaal je in veel gevallen uit eigen zak. Je hypotheek mag namelijk niet meer dan 100% zijn van de taxatiewaarde. Bovendien loop je nog een ander groot risico. Stel dat je de woning in de toekomst gedwongen moet verkopen? Krijg je dit bedrag er dan nog voor? Zo nee, dan kan dat een flinke financiële strop betekenen. Dat hebben verschillende huiseigenaren helaas een aantal jaar geleden aan den lijve ondervonden.


Win advies in

Laat je door een specialist adviseren over je financiële mogelijkheden. Wat is wel en niet verstandig? Welke gevolgen heeft de aankoop van je droomhuis voor de rest van je financiële huishouding? Bij Fundament Advies helpen we je graag en geven je eerlijk en onafhankelijk advies.

Neem contact op om een afspraak te maken.