Huis kopen of verkopen: rechten en plichten


Door Lars Roelofs, 5 juli 2021

Een huis kopen doe je waarschijnlijk maar één, of hooguit een paar keer, in je leven. Het is een grote aankoop en daarom is het verstandig om je goed te laten informeren door een expert als je gaat kopen of verkopen. Want je hebt zowel als koper en verkoper bepaalde rechten en plichten waar je rekening mee moet houden. Wij zetten ze voor je op een rij.


Gebreken aan het pand

Wanneer je een huis koopt doe je dit inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Als koper doe je er daarom verstandig aan om voordat je een handtekening zet, goed onderzoek te doen naar de staat van het pand. Je hebt namelijk een zogenaamde onderzoeksplicht. Laat een bouwkundig onderzoek doen bij twijfel of wanneer het een ouder pand betreft. Achteraf geconstateerde gebreken komen in principe voor rekening van de koper. Een uitzondering is bijvoorbeeld een lekkend dak, waardoor je de woning niet normaal kunt gebruiken. Of wanneer je kunt aantonen dat de verkoper informatie over de staat van het pand heeft verzwegen. Als verkopende partij heb je namelijk een informatie- of mededelingsplicht.


De koopovereenkomst

Bij de koop of verkoop van een huis moeten officiële documenten worden ondertekend, waaronder de belangrijkste: de koopovereenkomst. Hierin staan alle afspraken over de koopsom, de overdracht, datum van overdracht en wat er achterblijft in het pand. Als één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt volgt een boete. Dit is meestal 10% van de overeengekomen koopprijs.


Vraagprijs en bod

In deze oververhitte markt is bieden een uitdaging. Maar een vraagprijs en bod zijn niet bindend. De verkoper is niet eens verplicht om op een bod te reageren. Als koper vermeld je, naast het bedrag dat je biedt, ook hoelang je bod geldig is en welke voorwaarden je stelt. Vaak vermeld je daar iets over de datum van oplevering en de ontbindende voorwaarden.

Onderhandelen

Als de verkoper een bod te laag vindt kan er een tegenbod volgen. Dan is er een onderhandeling in gang gezet. Je zit als koper nog nergens aan vast en kan je bod op elk moment intrekken, verlagen, verhogen of de voorwaarden veranderen.

De verkoper mag doorgaan met bezichtigingen en onderhandelingen met andere potentiële kopers. Als de verkoop via een makelaar gaat, moet deze een melding doen aan de andere partijen die in onderhandeling zijn. Een makelaar mag potentiële kopers niet tegen elkaar uitspelen om de prijs op te drijven.


Bedenktijd

Nadat de koopovereenkomst is getekend, is er sprake van een bindend contract. Als particuliere koper heb je dan nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de koop nog ongedaan hebben, zonder opgaaf van redenen en boete. Als verkoper ligt dat iets anders. Je moet dan wel een boete betalen als je onder het koopcontract uit wil.


Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden maakten bijna altijd deel uit van de koopovereenkomst. In de huidige markt worden ze steeds vaker weggelaten. De twee bekendste zijn:

  • -Voorbehoud van financiering
  • -Bouwkundig voorbehoud

Als deze voorwaarden in het koopcontract staan, mag je zonder boete van de koop afzien als je de financiering niet rond krijgt of het huis onverwachte bouwkundige gebreken heeft.


Meer weten over hypotheken?

Heb je nog vragen over de rechten en plichten die je als koper hebt? Of wil je weten waar je staat voordat je een huis koopt? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!