Toch een hypotheek voor huurders met hoge huurlasten


Door , 1 februari 2022

Het is een veelgehoord dilemma van huurders die een hoge huur betalen: zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning maar kunnen ook geen hypotheek krijgen. Om daar iets aan te doen starten Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier banken (ING, AEGON, Florius en BLG Wonen) een proefproject voor zogenaamde ‘duurhuurders’. Hiermee willen zij huurders die hoge huurlasten hebben de mogelijkheid bieden om toch een huis te kopen.


Huren in de vrije sector

De ‘duurhuurders’ worden gedwongen om te huren in de vrije sector. Daardoor hebben zij relatief hoge woonlasten. Een hypotheek zou vaak zelfs financieel (stukken) gunstiger uitvallen in vaste maandlasten. Toch is het lastig voor deze groep om een financiering te krijgen. De partijen achter dit proefproject gaan testen of deze huurders inderdaad financieel ‘fit’ genoeg zijn om de hypotheeklasten te dragen. In totaal duurt de proef maximaal twee jaar of tot het moment dat er duizend hypotheken zijn verstrekt.


Voorwaarden om mee te doen

Ben jij een duurhuurder en wil je meedoen aan dit project? Je moet hiervoor ten minste drie jaar duur huren en mag in die periode geen betalingsachterstand hebben gehad. Heb je geld geleend om je woonlasten te betalen of hiervoor gebruikgemaakt van je spaargeld? Dan mag je niet deelnemen.

Ook zzp’ers en flexwerkers mogen meedoen. Een groep die juist vaak buiten de boot valt bij de aanvraag van een hypotheek. Er wordt door de hypotheekverstrekkers wel gecheckt of je een stabiel inkomen hebt. Daarna wordt je aanvraag beoordeeld. Je hebt geen garantie dat een van de banken je een hypotheek verstrekt, ook niet als je aan alle voorwaarden voldoet.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek je andere informatie over hypotheken? Neem contact met ons op, we helpen je graag!