Het financieren van een nieuwbouwwoning: zo werkt het!


Door Richard Steffers, 2 maart 2022

Al jaren is Fundament Financieel Advies gespecialiseerd in het begeleiden van nieuwbouwprojecten. In Vlaardingen zijn wij op dit moment nauw betrokken bij de Nieuwe Vogelbuurt, een mooi project in Vlaardingen waarbij een hele wijk opnieuw is opgebouwd. Op dit moment is de voorinschrijving gestart van het eerste deel van de laatste fase van 52 woningen. Een belangrijk moment voor potentiële kopers waarbij iedereen in een financieel gesprek samen met onze adviseurs naar de mogelijkheden gaat kijken. In dit artikel geven we je antwoord op de veelgestelde vragen over het financieren van een nieuwbouwwoning.


Welke hypotheekvorm kies je?

Als je voor het eerst een huis koopt en de hypotheekrente af wil trekken van de belasting kun je kiezen uit twee hypotheekvormen, of een combinatie daarvan: de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, een deel hiervan is rente en een deel is aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag aan aflossing en een bedrag aan rente, dat elke maand wat lager wordt. Hoeveel je gaat betalen is afhankelijk van verschillende factoren: de hoogte van de lening, de rente en hypotheekvorm. Kijk goed naar de netto maandlasten en bedenk vooraf hoeveel je per maand maximaal wil betalen aan hypotheekkosten. Ga ook na of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat levert je veel voordelen op.

Ben je een doorstromer? Het is vaak mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen of de hypotheekvorm eventueel onder te brengen bij een andere geldverstrekker. Als je nieuwbouwwoning duurder is dan je oude woning dan heb je een aanvullende hypotheek nodig. Een overbruggingskrediet kan in dat geval soms uitkomst bieden. Wij informeren je er graag over.


Wat staat er in de hypotheekofferte?

Heb je een hypotheekvorm gekozen, dan kun je een hypotheekofferte aanvragen. Je levert alle gevraagde documentatie aan, waarna de geldverstrekker alle documenten controleert. Als deze akkoord zijn ontvang je een bindend hypotheekaanbod. In het hypotheekaanbod staat hoeveel je leent, tegen welke rente en wat de hypotheekvoorwaarden zijn. Je ondertekent de hypotheekakte pas officieel bij de notaris als de grond aan je wordt overgedragen. Let bij de aankoop van een nieuwbouwwoning daarom goed op de geldigheid van de offerte en verlengingskosten.


Vanaf wanneer ga je de hypotheek voor de nieuwbouwwoning betalen?

Een veelgestelde vraag zonder eenduidig antwoord. Bij nieuwbouw weet je namelijk van tevoren nooit precies wanneer je hypotheek gaat betalen. Dat gebeurt zodra de grond aan je wordt overgedragen. Zodra je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, komt het hypotheekbedrag beschikbaar en moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Uit de hypotheek worden eerst de kosten betaald die direct verschuldigd zijn, zoals voor de aankoop van de grond en de al uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot. Bereid je goed voor op de hypotheeklasten die gaan komen. Het kan betekenen dat je maanden- of zelfs jarenlang dubbele woonlasten moet betalen. We gaan hier bij de volgende vragen verder op in.


Wat zijn tijdens de bouw de maandlasten voor de hypotheek?

Tijdens de bouw betaal je elke maand hypotheekrente en eventueel aflossing over het totale hypotheekbedrag. Tegelijkertijd ontvang je ook rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. In de beginfase van de bouw zijn de hypotheekrente en de depotrente ongeveer even hoog. Tijdens de bouw betaal je alle bouwrekeningen uit het bouwdepot. Daardoor raakt het depot steeds leger en ontvang je steeds minder depotrente. Je hypotheeklasten worden dus steeds hoger.


Welke dubbele lasten kun en wil je betalen?

Heb je al een woning waarvoor je maandelijks huur of hypotheek betaalt? Dan krijg je tijdens de bouw dubbele lasten voor je kiezen. Dat moet je wel kunnen opbrengen. Een hypotheekadviseur berekent vooraf wat de lasten per maand zijn en adviseren je over wat haalbaar is. Voor wie al een koopwoning en een hypotheek heeft, is het meestal mogelijk de rente af te trekken van de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek en van een eventueel overbruggingskrediet.

(bron: Vereniging Eigen Huis)

Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning of ben je van plan je ergens op in te schrijven? Maak dan snel een afspraak! Wij kunnen je namelijk bovendien voorzien van een ‘certificaat financiële haalbaarheid’. Dit certificaat is meestal nodig bij een inschrijving zodat de ontwikkelaar weet dat je goed financieel onderzoek hebt laten doen. Dat kan je kansen op toewijzing zelfs vergroten! Neem contact op met Fundament Advies.