Welke invloed heeft de hoge inflatie en rente op hypotheekmogelijkheden?


Door Niek de Bruin, 2 oktober 2022

De afgelopen maanden is de hypotheekrente sterk gestegen. Bij onder andere het afsluiten van een nieuwe hypotheek krijg je met deze hogere rente te maken. Een hogere rente is nadelig voor je maandlasten, maar óók voor het bedrag dat je kunt lenen. Dit bedrag wordt namelijk lager.

Hoeveel jij maximaal voor een hypotheek kunt lenen, wordt jaarlijks mede bepaald aan de hand van de inflatiecijfers. Niet alleen de rente is gestegen, als consument ben je ook meer kwijt aan uitgaven als brandstof, energie en boodschappen. Kortom, het leven is duurder geworden en de hoge inflatiecijfers liegen er niet om. Onze verwachting is dan ook dat de leennormen vanaf volgend jaar weer scherper worden, waardoor je als consument minder kunt lenen.


Hypotheeknormen 2023

De exacte hypotheeknormen voor 2023 worden binnenkort vastgesteld. Om te voorkomen dat je als consument door de hoge inflatiecijfers ineens veel minder kunt lenen, wordt er naar de inflatiecijfers van voorgaande jaren gekeken. Voor 2023 betekent dit dat er gekeken wordt naar een gemiddelde over de jaren 2019 tot en met 2022.
Ondanks dat er over meerdere jaren wordt gekeken heeft De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) wel al aangegeven dat voor 2023 sterk rekening gehouden moet worden met de hoge inflatie en dus een lager te lenen bedrag.


Adviesrol voor hypotheekadviseurs

Bij Fundament Advies bespreken we uitgebreid de financiële positie van onze klanten, zodat we een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden voor de financiering. Wij kijken niet alleen naar de wettelijk vastgestelde norm, de individuele situatie wordt ook meegewogen. Het uitgavenpatroon en de samenstelling van een huishouden zijn immers voor iedere klant anders. Daarnaast houden we rekening met een stijging van de persoonlijke uitgaven door de hogere energieprijzen en duurdere boodschappen.

Als intermediair voor hypotheken kunnen wij bij circa 30 verschillende geldverstrekkers terecht, zodat je zeker weet dat je het best mogelijke aanbod krijgt.

Wil jij weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! Wij maken de mogelijkheden graag voor je inzichtelijk.