Als ondernemer kom je op een punt dat je een financiering nodig hebt. Dat kan voor een bedrijfspand zijn (hypotheek), een investering in een machine- of wagenpark of de inboedel van een groot nieuw kantoor.
Ben je ondernemer en heb je een financiering nodig? Omdat je wil verhuizen, verbouwen of op het punt staat een investering te doen? Norbert de Boer en Liesbeth Wageveld helpen je graag met onafhankelijk en betrouwbaar advies voor bedrijfs- en vastgoedfinancieringen.
Je staat op het punt om te investeren in commercieel vastgoed. Dit vastgoed wordt na aankoop verhuurd aan derden. Fundament Advies maakt inzichtelijk wat de verschillen zijn tussen de banken. Zo is het mogelijk om bij de ene bank 60% van de marktwaarde in verhuurde staat te financieren en bij de ander 70%. Er zijn zelfs banken die tot 80% financieren. De rente, aflossing en exploitatiekosten moeten vanuit de huuropbrengsten betaald worden.
Het is ook mogelijk om de overwaarde van de eigen woning te gebruiken om commercieel vastgoed aan te kopen. Met name omdat de rente bij woninghypotheken lager is dan de rente bij commercieel vastgoed financieringen.
Huur je nu een bedrijfspand? Wanneer je de mogelijkheid krijgt om een eigen pand te kopen, is dat een slimme investering. Omdat je jaarlijks aflost, bouw je een mooi vermogen op. De ‘loan to value’ is per bank verschillend en ligt ergens tussen de 70% en 90%. Denk alvast goed na over de juridische structuur. Koop je in de werkmaatschappij of richt je hiervoor een Holding op?
Heb je behoefte aan extra werkkapitaal? We kijken graag samen met je naar de beste opties. Is een krediet bij een bank de beste optie of kiezen we toch voor een financiering bij een factormaatschappij? Op basis van de jaarcijfers en exploitatie- en liquiditeitsbegroting beoordelen we welke vorm het meest gunstig is. Zeker wanneer de onderneming hard groeit, is factoring een interessante optie.
Een bijzondere en leuke tak van sport. Sta je op het punt om een (deel van een) bedrijf over te nemen? Fundament Advies duikt in alle mogelijkheden voor het realiseren van een financiering. Wat is de waarde van de onderneming? Hoe afhankelijk is het bedrijf van de huidige eigenaar? Wat is mogelijk bij de bank? Laat de verkopende partij een achtergestelde lening achter? Wordt er middels een ‘earn out regeling’ gefinancierd? Wat is het toekomstperspectief? Bij een overname komen veel vragen kijken die beantwoord moeten worden. Wij denken graag met je mee!
Het vinden van de beste financiering start met een goed gesprek. We maken kennis met elkaar en horen graag wat de uitdagingen zijn. Daarna inventariseren we de kansen om een financiering te realiseren. Als Fundament Advies mogelijkheden ziet voor financiering, ontvang je van ons een offerte en vertellen we je hoe het traject verder verloopt en welke gegevens we nodig hebben om een financiering uit te kunnen werken.
lees verderOp basis van de wensen en financiële informatie schrijven we een financieringsmemorandum. In dit memorandum maken we een uitgebreide bedrijfs- en financiële analyse en natuurlijk een investerings- en financieringsplan. Wij geven aan wat de risico’s zijn bij de financiering en op welke manier wij de financiering willen structureren. Wij gaan de bank overtuigen waarom zij deze investering moeten financieren.
lees verderHet memorandum wordt ingediend bij een aantal banken. De banken gaan de aanvraag beoordelen en hebben daar 1 á 2 weken de tijd voor nodig.
lees verderDe banken komen met een aanbieding. We helpen je om de beste keuze te maken. Welke termsheet sluit goed aan bij jouw wensen? De bank met de beste aanbieding gaat daarna het definitieve fiat regelen.
lees verderGefeliciteerd! De kredietovereenkomst kan nu getekend worden. We wensen je veel succes met het realiseren van je ambities als ondernemer!
lees verder